Plzeň 3: Trojka zavádí Pytlomat

18.03.2021 10:13

„Vadí Vám nepořádek v lese? Budeme rádi, když pomůžete s úklidem. K tomu si můžete vzít rukavice a pytle z našeho Pytlomatu. Naplněné pytle pak přineste zpět k Pytlomatům a my zajistíme jejich odvoz.“

Plzeň 3: Trojka zavádí Pytlomat
Foto: umo3.plzen.eu
Popisek: Úřad městského obvodu Plzeň 3

Takto zní výzva plzeňského centrálního obvodu směrem k obyvatelům Nové Hospody. Na jejich popud přichází obvod s návrhem zavést zde tzv. Pytlomat a na dalších místech hodlá pokračovat.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

„S nápadem spolupráce na úklidu přišli sami obyvatelé Nové Hospody, kteří chodí na procházky do nedalekého lesa a vadí jim přibývající odpadky, které se tam povalují. Nabídli se, že les budou sami uklízet a my jim k tomu pomůžeme tím, že dodáme rukavice, pytle na odpadky a nasbíraný odpad potom odvezeme,“ vysvětluje starosta Městského obvodu Plzeň 3 David Procházka. 

„Bydlím na Nové Hospodě a do lesa mezi ní a Vejprnicemi chodím ráda a často na procházky. Za poslední rok pozoruji zvýšení počtu lidí pohybujících se v tomto lese a také bohužel zvýšené množství odpadků v lese. Vzhledem k tomu, že příroda je jedno z mála míst, kam se nyní smí a kde všichni můžeme čerpat tolik potřebnou energii pro zvládnutí této náročné doby, myslím, že bychom ji neměli ničit a třeba ji i projevit nějakou péči například tím, že vysbíráme nepořádek, který tam lidé nanosili,“ píše v e-mailu jedna z obyvatelek Nové Hospody. 

Městský obvod proto přišel s návrhem zavést Pytlomat, což je stanoviště, kde si dobrovolníci před procházkou v lese vezmou rukavice a pytel na odpadky a při návratu naplněný pytel nechají opět na tomtéž místě, jako si ho vyzvedli. Zatím budou k dispozici tři místa s Pytlomatem na následujících 14 dní a odpadky bude obvod ve spolupráci s Čistou Plzní odvážet třikrát v týdnu. „Jsme si vědomi toho, že les patří soukromému majiteli, v jehož silách ale není udržovat tam pořádek. Takže chceme vyjít vstříc jak rodinám s dětmi, které do lesa chodí na procházky a čerpat energii na čerstvém vzduchu, tak také vlastníkovi lesa. Budeme rádi, když se místní do výzvy zapojí a pomohou tak zlepšit prostředí, ve kterém žijí,“ dodává David Procházka 

Pytlomat na Nové Hospodě bude označený cedulí s nápisem PYTLOMAT a lidé jej najdou na třech místech: na rohu ulic K Plzni a Konečná a na začátku na konci ulice K Merfánům od 16. 3. do 30. 3. 2021.

Do výzvy obyvatelům ke sběru odpadků v lokalitě, kde bydlí, se zapojí v příštích týdnech i Radobyčice. Chystají speciální verzi „Pytlomatu“. „Už od loňského roku se chystáme uspořádat hromadný sběr odpadků v Radobyčicích a okolí, ale bohužel opatření související s pandemií nám nedovolila akci uskutečnit. Máme vše připraveno na to, abychom lidem poskytli rukavice a pytle, a následně zajistili odvoz i velkoobjemového odpadu. Protože, ač se to zdá těžko uvěřitelné, v lese se dají běžně najít třeba i pneumatiky od aut,“ říká první místostarosta obvodu Petr Baloun a zároveň předseda Osadního výboru Radobyčice. Tady se k aktivitě připojí hned několik místních spolků, a to Staročeská Li-Ra, TJ Sokol v Radobyčicích, SDH Radobyčice a Osadní výbor Radobyčice. Termín hromadného sběru odpadků bude ještě upřesněn v závislosti na platných opatřeních. 

„Vítáme každý nápad, jak se zapojit do úklidu místa, které mají lidé rádi nebo kam chodí na procházky. Podpoříme rádi každou podobnou akci, byť jen malého rozsahu,“ uzavírá David Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…