Plzeň: Biomedicínské centrum představilo svou činnost vedení kraje

21.07.2019 15:32

Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová navštívila 10. července 2019 Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) v Plzni. Návštěva se uskutečnila tím, že Plzeňský kraj letos podpořil LF UK při realizaci projektu "Academic Career in Pilsen", který navazuje na Regionální inovační strategii Plzeňského kraje a zaměřuje se na získávání špičkových zahraničních odborníků pro výuku a výzkumné aktivity v Plzni.

Plzeň: Biomedicínské centrum představilo svou činnost vedení kraje
Foto: fnplzen.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Plzeň

Během prezentace seznámil přítomné hosty se zaměřením, úspěšnými projekty a záměry Biomedicínského centra, které tato organizace plánuje, jeho vědecký ředitel Milan Štengl. Centrum bylo vybudováno v roce 2014 v blízkosti FN Plzeň. Pracuje v něm zhruba 120 výzkumníků, kteří zajišťují špičkový výzkum např. v oblastech sepse, bakteriální rezistence k antibiotikům, moderních postupů náhrady funkce ledvin včetně transplantace, léčby onkologických onemocnění, neurodegenerativních procesů, biokompatibility či nových metod reprodukční medicíny.

Jedním ze společných cílů Plzeňského kraje a výzkumných organizací v regionu je přilákat špičkové zahraniční vědce. V Biomedicínském centru LF UK také díky podpoře Plzeňského kraje pracuje od května letošního roku profesor Khaled Ismail, který do Plzně přichází z Anglie a patří k předním světovým odborníkům na problematiku porodních dysfunkcí pánevního dna. Tento světově známý gynekolog a porodník významně přispěl k vývoji nových postupů uplatňovaných dnes v prenatální péči. V Plzni se zapojil do vědeckého týmu centra a bude se rovněž podílet na výuce mediků. Další zahraniční vědci zaměřující se na problematiku léčby onkologických onemocnění přijedou v nejbližší době do Plzně díky podpoře EU v rámci programu HORIZON 2020 (výzva ERA Chairs, projekt Chaperon). V našem regionu budou působit po dobu nejméně dalších 5 let a výrazně posílí již tak vysokou úroveň lékařských týmů zaměřených na onkologickou léčbu.

Mezi hlavní úspěchy Biomedicínského centra patří vedle publikací v renomovaných mezinárodních odborných časopisech a klinických doporučení i vývoj nových přístrojů pro zahraniční firmy nebo smluvní výzkum s předními světovými institucemi. Laboratoř kvantitativní histologie se například stala smluvním partnerem globální společnosti pro pokročilé hodnocení experimentů kvantitativních histologií, Stereology Resource Center, Inc., Tampa, Florida, USA, pro jižní polovinu Evropy. Jde o výsledek dlouhodobé mezinárodní spolupráce Laboratoře kvantitativní histologie vedené Zbyňkem Tonarem.

Velmi pozitivní je i skutečnost, že Biomedicínské centrum významně rozšiřuje spolupráci s dalšími lokálními partnery, zejména s fakultami a výzkumnými centry Západočeské univerzity v Plzni.

Biomedicínské centrum je špičkovou institucí, která má pro výzkumný a inovační potenciál našeho regionu zásadní význam. Ukazuje se, že výzkumné organizace v Plzeňském kraji mají potenciál i šanci přivítat špičkové zahraniční experty a současně se zapojovat do výzkumných projektů na evropské i světové úrovni.

Do budoucnosti se počítá s organizací podobných setkání zástupců Plzeňského kraje i se Západočeskou univerzitou v Plzni a dalšími výzkumnými institucemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…