Plzeň: Data o městě najdou zájemci nově na jednom místě

10.05.2022 14:51 | Tisková zpráva

Město Plzeň je vlastníkem a producentem velkého množství dat. Tato data se snaží postupně nabízet k využití, ať už jako otevřená data, nebo vizualizovaná data, která popisují kvalitu života v Plzni.

Plzeň: Data o městě najdou zájemci nově na jednom místě
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zájemci si na stránce ZDE mohou najít například grafy s porovnáním Plzně v oblastech zdravotní péče, přírůstku obyvatel, příjmech i výdajích, ale také naleznou zatížení magistrátních přepážek, mapu dopravy nebo obsazenost parkovacích domů. Nechybí zde ani data o záplavových území města.

Doposud fungovaly pro tento účel dva samostatné portály, a to ZDE a ZDE. Aktuálně došlo ke sloučení těchto webových stránek a k jednotné grafické podobě, nyní nabízí komplexní přehled čísel, indexů, ukazatelů, infosetů, grafů a vizualizací, a to přehledně na jednom místě.

„Původní server otevřených dat, tedy volně dostupných dat o životě ve městě ve formátech pro další zpracování, přestal technicky vyhovovat a bylo třeba jej aktualizovat. Protože spolu výše zmíněné weby velmi úzce souvisejí, v podstatě na sebe navazují, rozhodli jsme se je propojit a graficky sjednotit. Na jednom místě tak máme data pro veřejnost a rovnou i ukázku grafické interpretace těch nejzajímavějších z nich,“ vysvětlil Tomáš Benedikt, ředitel úseku rozvoje Správy informačních technologií města Plzně.

Otevřená data jsou výrazem transparentnosti, využívají je pro svou práci studenti, média, firmy nebo akademická sféra, jsou zdrojem inovací, podnikatelských příležitostí a pracovních nabídek – lze je využít třeba v dopravě, logistice, zdravotnictví či bankovnictví. Firmy pracují s daty jako se surovinou, vytváří nad nimi aplikace, které generují přidanou hodnotu a zisk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…