Plzeň: Dobrovolní hasiči v Božkově převzali novou cisternu Scania

17.05.2022 16:01 | Tisková zpráva

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Božkově získala do svého vozového parku novou cisternu. Hasičům vozidlo předalo vedení města Plzně a Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany v sobotu 14. května v místní hasičské zbrojnici.

Plzeň: Dobrovolní hasiči v Božkově převzali novou cisternu Scania
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

 

Jedná se o velkoobjemovou cisternu (CAS) na podvozku vozu SCANIA. Vozidlo hasičům zaplatilo město, obvod přispěl na výbavu. Součástí předání vozu byla ukázka hašení dřevěného domečku s novým vozem, hasičské dovednosti představili i malí božkovští hasiči. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

„Dobrovolní hasiči z Božkova obdrželi do svého vozového parku novou velkoobjemovou cisternovou stříkačku Scania pro velkoobjemové hašení. Veřejnou zakázku kompletně připravil a realizoval magistrátní odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení. Automobil jsme hradili z rozpočtu statutárního města Plzeň. Celkové náklady byly 8,017 milionu korun včetně DPH,“ uvedl David Šlouf, náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města, jenž se sobotní akce zúčastnil. „Chtěl bych dobrovolným hasičům především poděkovat. Zcela nezištně pomáhají nám, občanům, ve svém volném čase. Věřím, že nová cisterna jim bude dobře sloužit a paradoxně bych nám všem přál, aby musela do terénu co nejméně,“ dodal David Šlouf.

„Vozidlo je určeno hlavně k zásahům, kde je zapotřebí velké množství vody, neboť do jeho nádrže se vejde osm metrů krychlových. Cisterna je vybavena agregáty, nářadím a materiálem. Část těchto věcí byla přesunuta ze starého vozidla a část bude pořízena z rozpočtu obvodu, půjde o částku 550 tisíc korun. Požádali jsme letos o dotaci na toto vybavení Plzeňský kraj,“ řekl starosta Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Lumír Aschenbrenner.

„Jsme velmi vděční za novou cisternu a moc všem, kteří se na jejím získání pro náš sbor podíleli, jménem našich dobrovolných hasičů, děkuji. Funkční moderní technika je důležitým předpokladem pro naši úspěšnou práci,“ sdělil velitel Sboru dobrovolných hasičů Božkov Miroslav Silvar st.

Cisternová automobilová stříkačka je hasičský automobil vybavený nezávislým čerpadlem a vodní cisternou, hadicemi, proudnicemi a dalšími pomocnými zařízeními potřebnými k hašení požáru. Základním znakem tohoto typu vozidla je trvale instalované čerpadlo a velký zásobník vody, který umožňuje první hasičský zásah bez externího zásobování vodou pomocí hydrantů nebo přístupných míst.

Cisterna je v přední části osazena nárazníkovou lafetovou proudnicí PROTEK pro plný i roztříštěný proud s možností regulace průtoku v rozsahu 200–800 litrů za minutu a délkou účinného dostřiku plným proudem 30 metrů, asanační lištou a lanovým navijákem Ramsey Winch 50,7kN se šnekovou převodovkou.

Pro výrobu automobilu bylo použito třínápravové šasi Scania B6X6HZ P500 o rozvoru 4 300 mm. Šestiválcový přeplňovaný motor DC13 dosahuje výkonu 368 kW, jeho maximální krouticí moment je 2 550 Nm. Podvozek je na rozvodech vzduchu, paliva a elektroinstalace chráněn proti sálavému teplu do 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až 1 000 °C.

Nádrž na vodu má objem 8 500 litrů a nádrž na pěnidlo 510 litrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…