Plzeň: Festival Zelené město ukázal, jak ochránit přírodu ve městě

04.05.2022 18:35 | Tisková zpráva

Hravou a zábavnou formou se mohli Plzeňané dozvědět, jak ochránit přírodu ve městě a jak udělat Plzeň zelenější. V Proluce a přilehlých Křižíkových a Šafaříkových sadech se totiž konal první ročník festivalu Zelené město, projektu, který si ochranu životního prostředí klade za cíl. Kromě toho nabídl zábavu pro Plzeňany všech věkových kategorií.

Plzeň: Festival Zelené město ukázal, jak ochránit přírodu ve městě
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Festival Zelené město představil aktivity různých plzeňských společností a města samotného v oblasti životního prostředí. Město lidem ukázalo například vozidlo, které likviduje plevel v chodnících nebo cestách, a to šetrným způsobem vůči podzemním vodám. Při tomto hubení se nepoužívají žádné herbicidy ani jiné chemické látky, ale plevel je jen spařován horkou vodou. Díky tomu se do půdy nedostávají žádné škodliviny,“ uvedla Veronika Jilichová Nová, radní města Plzně pro oblast prezentace a marketingu.

Ta se také osobně festivalu zúčastnila a s dětmi osazovala bylinkové nebo květinové truhlíky. Kdo měl zájem, mohl si s radní města vysadit také řeřichu nebo se dozvědět základní informace o kompostování či recyklaci. „Zábavnou formou dětem vysvětlujeme, co znamená kompostování, co do kompostu patří a co nikoli. Jak se dá odpad recyklovat, jak šetřit vodou nebo proč je voda vzácná. Děti si u nás vyzkouší to, co pak denně mohou zkoušet u sebe doma,“ popsala Veronika Jilichová Nová.

Festival uspořádalo město Plzeň a řada subjektů zapojených do sdružení Zelené město Plzeň, kdy každý z nich usiluje o vytváření zdravějšího a přátelštějšího prostředí pro život v krajské metropoli. Vodárna Plzeň například připravila zábavné pokusy s aktivním uhlím, které odbarvilo červené víno nebo pivo. Čistá Plzeň přilákala hlavně děti na své popelářské vozy, myčku popelnic a mluvící kontejner na odpadky. Pozornost upoutal i nový kloubový trolejbus, elektro auto nebo již zmiňovaný vůz na ekologické odstraňování plevele.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36801 lidí

O zábavnou část programu se postarala klaunka Pepina nebo písničkář Michal Horák, objev roku v anketě Zlatý slavík 2021. Veselé historky ze života zvířat si připravila plzeňská zoologická zahrada a děti potěšil také vodárenský maskot Bonifác. Zábavné akce doplnily různé kvízy, soutěžní stezka nebo minikino.

Festival byl první velkou společnou akcí subjektů zapojených do sdružení Zelené město Plzeň. „Zelené město je projekt, kterým chceme zlepšit kvalitu života Plzeňanů. Jde o neformální, nepolitické a otevřené sdružení spojující město Plzeň, Plzeňský kraj, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeňskou teplárenskou, Vodárnu Plzeň, Čistou Plzeň, Plzeňský Prazdroj a Škodu Transportation. Společně usilují o zdravější a přátelštější prostředí pro život v Plzni. Snaží se minimalizovat dopady své činnosti na životní prostředí a aktivně podporují jeho ochranu,“ vysvětlil primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Kromě festivalu, jehož program byl pro zájemce zcela zdarma, uspořádalo Zelené město Plzeň již v březnu výstavu ve Smetanových sadech. Ta rovněž na dvaceti velkoformátových fotografiích prezentovala projekty, stavby, přírodní úkazy i příběhy lidí, jež spojuje šetrný dopad na přírodu a životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …