Plzeň: Legendární houslová virtuoska Ida Haendel se setkala s primátorem

16.09.2011 20:30

Jako slavná houslistka byla Ida Haendel několikrát hostem Pražských jar, naposledy v Praze hrála v roce 2001 Sibeliův houslový koncert, za doprovodu České filahrmonie pod taktovkou Vladimíra Ashkenazyho.

Plzeň: Legendární houslová virtuoska Ida Haendel se setkala s primátorem
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Slavnou houslistku Idu Haendel, která se ráda vrací do České republiky, protože je místem, které dává prostor kultuře a hudbě, přijal před jejím nedělním koncertem ve Velké synagoze na plzeňské radnici primátor Martin Baxa. Ida Haendel se v hodinové debatě představila jako noblesní dáma se smyslem pro humor, pro kterou je hudba vším. „Moje poslání je hrát pro ty, které zajímá hudba, které zajímá interpretace hudby," prohlásila při setkání s primátorem.

V Plzni hrála Ida Haendel naposledy v roce 2009 v rámci festivalu Hudba v synagogách. Právě na tento festival přijíždí i letos, aby zde přednesla její oblíbené skladby - sonáty Roberta Schumana a Césara Francka a cikánské melodie Pabla de Sarasate. Na klavír ji doprovodí Misha Dacic.

Houslistka Ida Haendel, pocházející z polského Chelmu, zazářila již v dětském věku a rázem rozvinula oslnivou kariéru. Ve 12 letech po studiu na konzervatoři ve Varšavě koncertovala v Londýně, kde pokračovala ve studiu u Carla Flesche, stejně jako u George Enesca v Paříži. V roce 1935 obdržela v silně obsazené houslové soutěži Henryka Wieniawského jednu z předních cen, společně s Ginette Neveu a Davidem Oistrachem. V dalších letech Ida Haendel nejenže vítězně získávala světová pódia, ale pořídila i mnoho nahrávek, které dokládají její úžasný talent, vrcholnou virtuozitu, expresívní tón a oduševnělý výraz.

Jako slavná houslistka byla Ida Haendel několikrát hostem Pražských jar, naposledy v Praze hrála v roce 2001 Sibeliův houslový koncert, za doprovodu České filahrmonie pod taktovkou Vladimíra Ashkenazyho. Ida Haendel nyní žije na Floridě v USA a vedle svých koncertů předává svoje neochabující houslové umění i pedagogicky, při různých interpretačních kurzech.

V r. 1970 byla vydána autobiografie o slavné houslistce pod názvem Žena s houslemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…