Plzeň: Litice uctily památku padlých letců

26.04.2019 18:45

Občané Litic, zástupci Městského obvodu Plzeň 6, města Plzně, Plzeňského kraje, velvyslanectví Spojených států amerických v České republice a další hosté si připomněli 74. výročí události, kdy na území Litic zemřelo v troskách letounu B-17G pět letců z osmé letecké armády. Památku za město uctil primátor Martin Baxa.

Plzeň: Litice uctily památku padlých letců
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Letošní Slavnosti svobody se nesou ve znamení dvou výročí. Dne 6. června si připomeneme 75. výročí od vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, která osvobodila Evropu od nacistické hrůzovlády. Těžké boje, které sváděli mladí muži, si právě i dnes připomínáme. Druhým stěžejním letošním výročím je třicet let od sametové revoluce, od pádu komunismu, kdy si můžeme připomínat osvobození americkou armádou v Plzni. V Liticích se ovšem v 80. letech našli stateční občané, kteří se nenechali zastrašit a nebáli se vzpomenout na dubnové události roku 1945,“ připomněl ve svém proslovu primátor města Martin Baxa.

Bombardování Plzně koncem dubna roku 1945 bylo posledním bojovým nasazením osmé letecké armády ve druhé světové válce v Evropě. Během 25. dubna 1945 sestřelily německé protiletadlové jednotky v okolí Plzně tři americké bombardéry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …