Plzeň: Město si připomnělo lednové výročí Josefa Skupy

11.01.2022 6:32 | Tisková zpráva

Pietním aktem si město Plzeň připomnělo 130 let od narození a 65 let od úmrtí loutkáře, režiséra, scénografa, výtvarníka a pedagoga, profesora Josefa Skupy.

Plzeň: Město si připomnělo lednové výročí Josefa Skupy
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Vzpomínkové setkání u čestného hrobu na plzeňském ústředním hřbitově připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně, zúčastnili se ho zástupci města Plzně, města Strakonic, Divadla ALFA a dalších kulturních organizací. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Za město Plzeň květinu k čestnému hrobu Josefa Skupy položila Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

„Profesor Josef Skupa, který je neodmyslitelně spjat s dvojicí světově proslulých loutek Spejbla a Hurvínka, se narodil 16. ledna 1892 ve Strakonicích. Od pěti let žil v Plzni a tvůrčí stopu v našem městě zanechal zejména v letech 1915 až 1945. V roce 1930 založil profesionální Plzeňské loutkové divadlo prof. Josefa Skupy. Mnohostranně talentovaný průkopník Josef Skupa svým dílem i díky tuzemské a mezinárodní zájezdové činnosti brzy překročil hranice Plzně i České republiky a proslavil jako první české loutkářství ve světě. V roce 1933 byl zvolen na světovém loutkářském kongresu prezidentem Mezinárodní loutkářské unie UNIMA,“ uvedla náměstkyně Eliška Bartáková.

Připomněla také statečnost Josefa Skupy, kterou prokázal zejména v období 2. světové války, kdy byl dokonce zatčen gestapem a vězněn. „Po válce v roce 1945 založil Josef Skupa v Praze na Vinohradech Divadlo Spejbla a Hurvínka, které působí dodnes.  Po vleklých zdravotních potížích zemřel 8. ledna 1957 v Praze, těsně před svými 65. narozeninami,“ doplnila náměstkyně Mgr. Eliška Bartáková.

Čest památce Josefa Skupy, mimořádné osobnosti českého i světového loutkářství, vzdali také zástupci spolku Jednota Karla Havlíčka Borovského ze Strakonic, rodného Skupova města. Spolek ve spolupráci s městem Strakonice pořádá v neděli 16. ledna od 14 hodin slavnost ke 130. výročí jeho narození. O den dříve spolek uctí vzpomínkovou akcí osobnost Josefa Skupy také v nedalekých Mladějovicích, kde prožil část svého dětství i školních let a začínal s loutkovým divadlem.

Loutkářství v Plzni i celém regionu je významným kulturním fenoménem a v letošním „Plzeňském loutkářském roce“ si město připomene i další výročí, např. 110 let od narození Skupova žáka a spolupracovníka Jiřího Trnky a 160. výročí narození Skupova spolupracovníka Karla Nováka, lidového loutkáře. Pro veřejnost je připravena řada akcí, např. 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, akce a edukační programy v Muzeu loutek včetně Loutkářské dílny profesora Skupy či venkovní výstava o fenoménu plzeňského loutkářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…