Plzeň: Město si připomnělo lednové výročí Josefa Skupy

11.01.2022 6:32 | Tisková zpráva

Pietním aktem si město Plzeň připomnělo 130 let od narození a 65 let od úmrtí loutkáře, režiséra, scénografa, výtvarníka a pedagoga, profesora Josefa Skupy.

Plzeň: Město si připomnělo lednové výročí Josefa Skupy
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Vzpomínkové setkání u čestného hrobu na plzeňském ústředním hřbitově připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně, zúčastnili se ho zástupci města Plzně, města Strakonic, Divadla ALFA a dalších kulturních organizací. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Za město Plzeň květinu k čestnému hrobu Josefa Skupy položila Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

„Profesor Josef Skupa, který je neodmyslitelně spjat s dvojicí světově proslulých loutek Spejbla a Hurvínka, se narodil 16. ledna 1892 ve Strakonicích. Od pěti let žil v Plzni a tvůrčí stopu v našem městě zanechal zejména v letech 1915 až 1945. V roce 1930 založil profesionální Plzeňské loutkové divadlo prof. Josefa Skupy. Mnohostranně talentovaný průkopník Josef Skupa svým dílem i díky tuzemské a mezinárodní zájezdové činnosti brzy překročil hranice Plzně i České republiky a proslavil jako první české loutkářství ve světě. V roce 1933 byl zvolen na světovém loutkářském kongresu prezidentem Mezinárodní loutkářské unie UNIMA,“ uvedla náměstkyně Eliška Bartáková.

Připomněla také statečnost Josefa Skupy, kterou prokázal zejména v období 2. světové války, kdy byl dokonce zatčen gestapem a vězněn. „Po válce v roce 1945 založil Josef Skupa v Praze na Vinohradech Divadlo Spejbla a Hurvínka, které působí dodnes.  Po vleklých zdravotních potížích zemřel 8. ledna 1957 v Praze, těsně před svými 65. narozeninami,“ doplnila náměstkyně Mgr. Eliška Bartáková.

Čest památce Josefa Skupy, mimořádné osobnosti českého i světového loutkářství, vzdali také zástupci spolku Jednota Karla Havlíčka Borovského ze Strakonic, rodného Skupova města. Spolek ve spolupráci s městem Strakonice pořádá v neděli 16. ledna od 14 hodin slavnost ke 130. výročí jeho narození. O den dříve spolek uctí vzpomínkovou akcí osobnost Josefa Skupy také v nedalekých Mladějovicích, kde prožil část svého dětství i školních let a začínal s loutkovým divadlem.

Loutkářství v Plzni i celém regionu je významným kulturním fenoménem a v letošním „Plzeňském loutkářském roce“ si město připomene i další výročí, např. 110 let od narození Skupova žáka a spolupracovníka Jiřího Trnky a 160. výročí narození Skupova spolupracovníka Karla Nováka, lidového loutkáře. Pro veřejnost je připravena řada akcí, např. 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, akce a edukační programy v Muzeu loutek včetně Loutkářské dílny profesora Skupy či venkovní výstava o fenoménu plzeňského loutkářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…