Plzeň: Rozpočet města na rok 2015 je schválen

14.12.2014 15:52

Zastupitelstvo schválilo rozpočet města Plzně jako celku (MP) na rok 2015.

Plzeň: Rozpočet města na rok 2015 je schválen
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zastupitelstvo schválilo rozpočet města Plzně jako celku (MP) na rok 2015, kterým je stanoven objem:

  • příjmů MP v daném roce v celkové výši 5 328 692 tis. Kč,
  • výdajů MP v daném roce v celkové výši 6 312 040 tis. Kč,
  • financování MP, které tvoří použití účelových fondů MP a městských obvodů a jejich tvorbu a dále přijetí návratných finančních zdrojů (úvěry, půjčky, návratné finanční výpomoci) a jejich splátky, v celkové výši (+) 983 348 tis. Kč

a návrh rozpočtu celoměstských orgánů (MMP) na rok 2015, kterým je stanoven objem:

a) příjmů MMP v daném roce ve výši 5 241 931 tis. Kč,
b) výdajů MMP v daném roce ve výši 5 693 961 tis. Kč,
c) financování MMP, které tvoří použití účelových fondů MP a jejich tvorbu, dále přijetí návratných finančních zdrojů (úvěry, půjčky, návratné finanční výpomoci) a jejich splátky a převody mezi rozpočty MMP a městských obvodů v rámci finančního vztahu, v celkové výši (+) 452 030 tis. Kč.

Rozpočet města Plzně na rok 2015 byl sestaven na základě potřeb a priorit jednotlivých správců rozpočtu v návaznosti na reálné možnosti krytí těchto potřeb.

Vyrovnané bilance rozpočtu města je dosaženo použitím prostředků nakumulovaných v předchozích letech ve fondech města, a to zejména:

- použitím dočasně volných prostředků Fondu pro kofinancování dotovaných projektů města Plzně (dále jen FKD) a Fondu rezerv a rozvoje města Plzně (dále jen FRR) v celkové výši 709 mil. Kč na odkup akcií společnosti Vodárna Plzeň, a.s., použitím  prostředků z FKD na projekty spolufinancované z dotačních titulů a z FRR na projekty, jejichž financování přechází z roku 2014.

Použití dočasně volných prostředků v celkové výši 709 mil. Kč na odkup akcií společnosti Vodárna Plzeň, a.s. je vázáno zpětným doplněním obou fondů z příjmů z prodeje vodárenského majetku společnosti Vodárna Plzeň, a.s. v roce 2016. Použití prostředků z FKD je navíc podmíněno schválením výjimky v zastupitelstvu města, protože prostředky fondu jsou v souladu s jeho Statutem primárně určeny na zajištění kofinancování jednotlivých projektů města Plzně s účastí zdrojů z dotačních titulů a úvěrů Evropské investiční banky.

V rámci rozpočtu celoměstských orgánů (MMP) je na příjmové stránce kalkulováno s dotací ze státního rozpočtu, tzv. souhrnným dotačním vztahem (tj. příspěvek na výkon státní správy a dotace pro Dětské centrum Plzeň). Výše dotace je zapracována na základě prvního čtení zákona o státním rozpočtu na rok 2015 a může být ještě upřesněna oznámením Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Bilance rozpočtu města jako celku vychází z dílčích návrhů rozpočtů (rozpočtu celoměstských orgánů – MMP a rozpočtů jednotlivých městských obvodů – MO).

Rozpočty jednotlivých městských obvodů vychází z finančního vztahu rozpočtu města k rozpočtům městských obvodů (dále jen finanční vztah), který tvoří v souladu se Statutem města v platném znění procentní podíl na celkových příjmech z cizích daní, kompenzace podílu na příjmech z odvodu z loterií a jiných podobných her a podíl příspěvku na výkon státní správy. Finanční vztah pro rok 2015 včetně rozpočtového výhledu byl schválen usnesením ZMP č. 295 ze dne 12. 6. 2014. Vzhledem k tomu, že v průběhu procesu sestavování rozpočtu na rok 2015 a rozpočtového výhledu města v letech 2016 - 2018 byla na základě vývoje v roce 2014 upravena výše příjmů z cizích daní, je zapracována úprava finančního vztahu v předmětných rozpočtových letech. Městské obvody byly o úpravě informovány dopisem a zapracovaly takto upravený finanční vztah do svých rozpočtů a rozpočtových výhledů ještě před projednáváním rozpočtu města v zastupitelstvu města tak, aby byla zajištěna vyrovnanost rozpočtové bilance města jak celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…