Plzeň: Rozpočet města na rok 2015 je schválen

14.12.2014 15:52

Zastupitelstvo schválilo rozpočet města Plzně jako celku (MP) na rok 2015.

Plzeň: Rozpočet města na rok 2015 je schválen
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zastupitelstvo schválilo rozpočet města Plzně jako celku (MP) na rok 2015, kterým je stanoven objem:

  • příjmů MP v daném roce v celkové výši 5 328 692 tis. Kč,
  • výdajů MP v daném roce v celkové výši 6 312 040 tis. Kč,
  • financování MP, které tvoří použití účelových fondů MP a městských obvodů a jejich tvorbu a dále přijetí návratných finančních zdrojů (úvěry, půjčky, návratné finanční výpomoci) a jejich splátky, v celkové výši (+) 983 348 tis. Kč

a návrh rozpočtu celoměstských orgánů (MMP) na rok 2015, kterým je stanoven objem:

a) příjmů MMP v daném roce ve výši 5 241 931 tis. Kč,
b) výdajů MMP v daném roce ve výši 5 693 961 tis. Kč,
c) financování MMP, které tvoří použití účelových fondů MP a jejich tvorbu, dále přijetí návratných finančních zdrojů (úvěry, půjčky, návratné finanční výpomoci) a jejich splátky a převody mezi rozpočty MMP a městských obvodů v rámci finančního vztahu, v celkové výši (+) 452 030 tis. Kč.

Rozpočet města Plzně na rok 2015 byl sestaven na základě potřeb a priorit jednotlivých správců rozpočtu v návaznosti na reálné možnosti krytí těchto potřeb.

Vyrovnané bilance rozpočtu města je dosaženo použitím prostředků nakumulovaných v předchozích letech ve fondech města, a to zejména:

- použitím dočasně volných prostředků Fondu pro kofinancování dotovaných projektů města Plzně (dále jen FKD) a Fondu rezerv a rozvoje města Plzně (dále jen FRR) v celkové výši 709 mil. Kč na odkup akcií společnosti Vodárna Plzeň, a.s., použitím  prostředků z FKD na projekty spolufinancované z dotačních titulů a z FRR na projekty, jejichž financování přechází z roku 2014.

Použití dočasně volných prostředků v celkové výši 709 mil. Kč na odkup akcií společnosti Vodárna Plzeň, a.s. je vázáno zpětným doplněním obou fondů z příjmů z prodeje vodárenského majetku společnosti Vodárna Plzeň, a.s. v roce 2016. Použití prostředků z FKD je navíc podmíněno schválením výjimky v zastupitelstvu města, protože prostředky fondu jsou v souladu s jeho Statutem primárně určeny na zajištění kofinancování jednotlivých projektů města Plzně s účastí zdrojů z dotačních titulů a úvěrů Evropské investiční banky.

V rámci rozpočtu celoměstských orgánů (MMP) je na příjmové stránce kalkulováno s dotací ze státního rozpočtu, tzv. souhrnným dotačním vztahem (tj. příspěvek na výkon státní správy a dotace pro Dětské centrum Plzeň). Výše dotace je zapracována na základě prvního čtení zákona o státním rozpočtu na rok 2015 a může být ještě upřesněna oznámením Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Bilance rozpočtu města jako celku vychází z dílčích návrhů rozpočtů (rozpočtu celoměstských orgánů – MMP a rozpočtů jednotlivých městských obvodů – MO).

Rozpočty jednotlivých městských obvodů vychází z finančního vztahu rozpočtu města k rozpočtům městských obvodů (dále jen finanční vztah), který tvoří v souladu se Statutem města v platném znění procentní podíl na celkových příjmech z cizích daní, kompenzace podílu na příjmech z odvodu z loterií a jiných podobných her a podíl příspěvku na výkon státní správy. Finanční vztah pro rok 2015 včetně rozpočtového výhledu byl schválen usnesením ZMP č. 295 ze dne 12. 6. 2014. Vzhledem k tomu, že v průběhu procesu sestavování rozpočtu na rok 2015 a rozpočtového výhledu města v letech 2016 - 2018 byla na základě vývoje v roce 2014 upravena výše příjmů z cizích daní, je zapracována úprava finančního vztahu v předmětných rozpočtových letech. Městské obvody byly o úpravě informovány dopisem a zapracovaly takto upravený finanční vztah do svých rozpočtů a rozpočtových výhledů ještě před projednáváním rozpočtu města v zastupitelstvu města tak, aby byla zajištěna vyrovnanost rozpočtové bilance města jak celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…