Plzeň: Světový den vody otevře vodárnu v Plzni

15.03.2024 16:28 | Tisková zpráva

VODÁRNA PLZEŇ a.s. zve už tradičně Plzeňany dne 23. března 2024 od 10 do 16 hodin na Den otevřených dveří. Pořádá jej u příležitosti Světového dne vody, který slaví lidé na celém světě. Pro veřejnost, a hlavně pro děti, připravila vodárna bohatý zábavný program. Letos nabídne Plzeňanům novinku: kromě komentovaných prohlídek ve vodárenských areálech zve zájemce na speciální procházky Po stopách staré vody v centru města Plzně.

Plzeň: Světový den vody otevře vodárnu v Plzni
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Plzeňáci bývali křtěni Žumberou, takže se půjdeme podívat tam, kde to vlastně celé začalo,“ řekl průvodce a autor knihy Plzeňská vodárna Ladislav Silovský. Od někdejší Vodárenské věže provede maximálně pětadvaceti člennou skupinu ve 13 a v 15 hodin. Projdou trasu nejstaršího plzeňského vodovodu, dozvědí se řadu zajímavostí o někdejších kašnách a podívají se do středověké studny na Bílém nároží.

Kromě toho vodárna přivítá návštěvníky v Úpravně vody na Homolce i v Čistírně odpadních vod v Jateční ulici. Všechny exkurze v tento den jsou pro veřejnost zdarma, je ale třeba se z kapacitních důvodů zaregistrovat, a to na prohlídky ve vodárně i v centru města. Registrace jsou spuštěny od začátku března přes https://goout.net

K hlavní administrativní budově vodárny v Malostranské ulici čeká na zejména bohatý program. Děti si projdou koloběh vody s maskotem Bonifácem, navštíví tajemnou laboratoř, budou plnit různé úkoly na vodní stezce a dozvědí se zajímavostí kolem pitné i odpadní vody. Chybět nebude popelářské vozidlo Čisté Plzně s řidičem a také dobrovolní hasiči z Radobyčic.

Světový den vody se slaví každoročně v březnu na celém světě. Vyhlásila jej Organizace spojených národů (OSN), aby připomínal důležitost vody pro celou planetu. Právě touto akcí si lidé připomínají, že voda je nejcennějším přírodním zdrojem a stává se čím dál vzácnější.

Průměrná denní spotřeba pitné vody na člověka je v Plzni 98 litrů. Skoro 25 litrů se využije na splachování WC, další litry při osobní hygieně, na praní, při úklidu, mytí nádobí a podobně. Je důležité s vodou šetřit a vědět, že například slabě kapající kohoutek může vyplýtvat až 24 litrů za den, silně kapající dokonce až 54 litrů denně a protékající WC až 150 litrů denně. Umývá-li člověk nádobí ručně 2x denně, spotřebuje asi 70 litrů vody. Naplní-li myčku jedenkrát denně, spotřebuje při použití ekonomického programu přibližně jen 10-20 litrů vody.

VODÁRNA PLZEŇ a.s. je největším provozovatelem vodohospodářské infrastruktury v rámci Plzeňského kraje, co se týká počtu zásobených obyvatel pitnou vodou. Zásobuje jich přes 240 tisíc a ročně vyrobí více než 14 000 tis. metrů krychlových pitné vody a vyčistí více než 20 440 tis. metrů krychlových odpadních vod. Úpravna vody v Plzni na Homolce má kapacitu tisíc litrů za sekundu. Vodárna celkem spravuje vodovodní síť o délce 1 420 kilometrů a také 974 kilometrů kanalizační sítě a 26 čistíren odpadních vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…