Plzeň: U Věznice vzniká nová hala, dá práci odsouzeným

06.09.2020 14:49

Nová výrobní hala německé společnosti MEA je budována v blízkosti plzeňské věznice na Borech. Už v příštím roce by v ní mělo začít pracovat ve třech směnách kolem tří stovek odsouzených, a to v oblasti výroby kovových roštů.

Plzeň: U Věznice vzniká nová hala, dá práci odsouzeným
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Hala má být propojena s věznicí, tedy maximálně střeženým areálem, a bude mít parametry vězeňského zařízení včetně přísných kontrol vstupu a rentgenů. Poklepání na základní kámen stavby se uskutečnilo ve čtvrtek 3. září, za město Plzeň se jej zúčastnili primátor Martin Baxa a jeho technický náměstek Pavel Šindelář.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Jde o první případ spolupráce soukromého subjektu a státu v České republice, kdy se na státním pozemku staví firemní objekt. Halu postaví MEA na své náklady, asi za 150 milionů korun. Po dobu výroby po 30 let bude firma platit určitou platbu za právo stavby, poté hala přejde na stát. První jednání o možnosti postavit halu začala už v roce 2012, s věznicí Plzeň spolupracuje MEA už od roku 2000.

Projekt zvýší zaměstnanost vězňů, ale také bezpečnost. V současné době totiž do dílen v borském areálu vozí nákladní auta kovový materiál přes hlavní bránu věznice, stejně odváží hotové výrobky. S dokončením nové haly se to změní, objekt získá vlastní vjezd.

„Tento projekt má pro Plzeň tři pozitiva. Zaprvé v našem městě i nadále zůstává společnost MEA, tedy významný investor, zadruhé odsouzení dostanou novou příležitost napravit své hříchy a být užiteční. Třetí pozitivum se týká role města Plzně, které poskytuje jednu ze svých služeb. Zdroj tepla pro tuto továrnu bude dodávat právě naše společnost Plzeňská teplárenská,“ zmínil ve svém proslovu primátor Martin Baxa.

Věznice Plzeň, často označována jako věznice Bory, je věznice se zvýšenou ostrahou a s oddělením pro výkon trestu odnětí svobody s ostrahou a dozorem. Je umístěna v jižní části města Plzně při silnici do Klatov. Kapacita věznice je kolem 1200 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…