Plzeň: V hale bývalého depa vznikne centrum robotiky

12.03.2015 17:48

Jedna z hal v bývalé vozovně městských dopravních podniků v Cukrovarské ulici v Plzni se změní v centrum robotiky. Po menších úpravách v ní vzniknou prostory pro volnočasové kroužky a aktivity dětí. Počítá s tím projekt Správy informačních technologií města Plzně (SIT), která nyní získala industriální objekt do výpůjčky. Cílem centra je podpořit a rozvíjet technické a přírodovědné znalosti dětí, a to zejména v oblastech konstrukce, strojírenství, elektrotechnika, robotika, informační technologie. Lektoři se budou současně snažit podchytit talenty z řad dětí a jim se individuálně věnovat.

Plzeň: V hale bývalého depa vznikne centrum robotiky
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Centrum bychom chtěli spustit od ledna 2016, nabídneme kolem 20 atraktivních kroužků a aktivit pro veřejnost,“ uvedl ředitel SIT Luděk Šantora.
 
V kurzech se děti seznámí se základy robotiky, k dispozici budou mít například 3D tiskárny, na nichž si vytisknou kus stroje, v dílnách si pak vyrobí například podvozek ze dřeva, na nějž namontují řídicí jednotky, pomocí jednoduchého programování začnou stroj ovládat. Kroužky budou zaměřeny i na tzv. drony. „Děti si s nimi zalétají, poznají, jak jsou konstruovány, samy si zkusí naučit stroj rozpoznávat překážky a podobně,“ uvedl Luděk Šantora. Součástí haly jsou i montážní šachty, jednu z nich plánuje SIT zaplnit vodou, účastníci kurzů si díky tomu otestují fungování robotů pod vodou. Prostranství před halou poslouží letecké škole.
 
„Je to způsob, jak rozvíjet u dětí a mladých lidí vztah k moderním technologiím, což se jim v životě určitě bude hodit,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Podle jeho slov se plánuje také užší spolupráce s Masarykovou základní školou, jež se chce začít profilovat jako technická a prostory haly i lektory bude využívat v dopoledních hodinách.
 
Výpůjčku bývalé opravny autobusů odsouhlasili dnes na svém jednání radní města, je na dobu neurčitou. SIT počítá pouze s menšími úpravami objektu, ty se budou týkat výměny elektroinstalace, zajištění topení a přepažení části haly stěnou tak, aby vznikla učebna a dílny. Přesné náklady vyčíslí projektová dokumentace, jež se nyní zpracovává, předpokládají se kolem jednoho milionu korun.
 
Správa informačních technologií už v Plzni provozuje Dům digitálních dovedností, což je moderní volnočasové centrum zaměřené na vzdělávání s nejnovějšími informačními technologiemi. Vzniklo před rokem v objektu bývalého Amerického centra v Dominikánské ulici, aktuálně nabízí kolem 50 kurzů pro veřejnost.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…