Plzeň: Voda v Bolevecké soustavě je stále vhodná ke koupání

26.08.2018 18:01

Kvalita vody v Bolevecké rybniční soustavě je i přes vysoké dlouhotrvající teploty vhodná ke koupání, navíc je naprosto bez přítomnosti sinic.

Plzeň: Voda v Bolevecké soustavě je stále vhodná ke koupání
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Velký bolevecký rybník
I přes pokles hladiny o 65 centimetrů je stále kvalita vody výjimečně dobrá, zcela bez chemického a bakteriologického znečištění. Problém může nastat, pokud se nalákají krmením labutě mezi koupající se lidi. Vodní ptáci totiž zanechávají všude hojné množství bakteriologicky rizikového trusu. Vodní rostliny jsou pravidelně koseny, takže rybník je pro koupání využitelný na většině jeho plochy.
Správa veřejného statku žádá návštěvníky Boleveckých rybníků, aby nekrmili vodní ptáky, protože představují riziko pro kvalitu vody. Ptákům navíc pečivo ničí žaludek.
Pro venčení a koupání psů nejsou pláže Velkého boleveckého rybníka vhodné a správa doporučuje využívat jiné lokality, například Malý bolevecký rybník (tzv. Chobot), kde je rovněž výborná kvalita vody.

Senecký rybník
Vzhledem ke snížené hladině vody je nejlepším místem pro koupání hráz rybníka. Kvalita vody je stále dobrá.

Třemošenský rybník
Po stránce chemické i bakteriologické je kvalita vody stále dobrá. Nižší průhlednost je způsobena omezením množství vodní vegetace vlivem vyšší rybí obsádky a přítomností mikroskopických řas, které však nepředstavují žádné riziko z hlediska koupání.

Šídlovský rybník
Vegetace ponořených vodních rostlin je na rybníce minimální a kvalita vody je stále dobrá.

Kamenný rybník
Je pro něj typická trvale hnědě zabarvená voda, což způsobují tzv. huminové látky, které se vyluhují z rašeliny v povodí rybníka. V letošním roce je zbarvení méně intenzivní, protože je v poslední době nedostatek srážek a rašelinné vrstvy jsou málo promývané dešťovou vodou. Ke koupání jsou podmínky stále velmi dobré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…