Plzeň: Začínají Slavnosti svobody, přijelo na ně pět veteránů

05.05.2022 18:18 | Tisková zpráva

Slavnosti svobody Plzeň, které se po dvouleté pauze vrací do ulic města v plné síle a tradičním formátu, začínají právě dnes, ve čtvrtek 5. května 2022. Až do neděle 8. května nabídnou atraktivní program na mnoha místech v západočeské metropoli. Kulturní program a speciální komponovaný večer Thank you, boys! se odehraje na náměstí Republiky, vojenské historické kempy se představují v sadovém okruhu kolem centra, před kulturním domem Peklo nebo v lokalitě U Ježíška. Ukázku současných vzdušných a pozemních sil české armády včetně vojenské policie uvidí Plzeňané od pátku na střeleckém stadionu v Lobzích. Oblíbený Convoy of Liberty projede po Klatovské třídě v neděli od 11 hodin. Tři z hlavních akcí budou přenášené on-line na facebookové stránce města Plzeň.eu.

Plzeň: Začínají Slavnosti svobody, přijelo na ně pět veteránů
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Plzeňských oslav osvobození se zúčastní i řada významných hostů, těmi nejdůležitějšími jsou američtí a belgičtí veteráni, kteří před 77 lety Plzeň osvobodili. Ze Spojených států amerických osobně přijel George Thompson, Herman Geist a Richard Pieper, z Belgie Louis Gihoul a Valère Gustin. Nechybí ani Luc Rensonnet, syn zesnulého velitele 17. střeleckého praporu belgických střelců, který Plzeň pravidelně navštěvoval. Veteráni se aktivně zúčastní vybraného programu, například dnešních vzpomínkových setkání, jejichž vrcholem bude páteční hlavní pietní akt u památníku Díky, Ameriko! Velkým poděkováním za jejich odvahu bude také speciální komponovaný večer Thank you, boys! na náměstí Republiky, jenž začne v sobotu ve 20 hodin.

Vrcholem oslav konce druhé světové války, které se v Plzni konají již po třiatřicáté, bude populární Convoy of Liberty se zhruba dvěma sty vojensko-historickými vozidly a technikou. Doprovodí je přelet dobových letounů. Kolona vyjede v neděli 8. května v 11 hodin ze Sukovy ulice, po Klatovské třídě a přes sady Pětatřicátníků přijede na náměstí Republiky. Tam budou mít Plzeňané možnost znovu se s muži-osvoboditeli setkat.

Tři z hlavních akcí letošního programu – vzpomínkové setkání u pomníku Díky, Ameriko!, komponovaný pořad Thank you, boys! a Convoy of Liberty, budou přenášené on-line na facebookové stránce města Plzeň.eu.

Čtyřdenní program Slavností svobody v Plzni zasahuje do provozu hromadné a individuální dopravy. V centru města došlo k několika dopravním opatřením, při průjezdu konvoje v neděli dopoledne pak bude omezena doprava téměř po celé Klatovské třídě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …