Plzeň se oficiálně stala Evropským hlavním městem kultury

19.01.2015 7:34

„Plzeň se v tuto chvíli stává hlavním městem kultury pro celý svět a přilehlé okolí,“ prohlásil plzeňský rodák Jiří Suchý při slavnostním ceremoniálu. Ten odstartoval celoroční festival akcí jednoho z nejvýznamnějších projektů Evropské unie, za nímž stojí bývalá řecká ministryně kultury Melina Mercouri.

Plzeň se oficiálně stala Evropským hlavním městem kultury
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Hlavní role zahájení se zhostili švýcarský provazochodec David Dimitri, první rozeznění nových zvonů ve věži katedrály sv. Bartoloměje, prozatím největší videomapping realizovaný v České republice, monstrózní loutková postava anděla a tisíce Plzeňanů, kteří na náměstí došli ve čtyřech průvodech i jednotlivě.

Historické záběry z důležitých událostí města, připomenutí významných rodáků i pohnutý příběh zvonů byly součástí videomappingu, stejně jako hudba, kterou pro tuto příležitost zkomponoval skladatel Marko Ivanovič. Na ceremoniálu se v režii Petra Formana podílela řada českých i zahraničních tvůrců, například kostýmní výtvarník Jan Pištěk, umělecký ředitel La Central del Circ v Barceloně Roberto Magro, mistr powertracku Fabio Nicolini nebo scénárista Ivan Arsenjev.

Závěr patřil umělcům, jako je Jiří Suchý, Dan Bárta a David Koller. Poté návštěvníci mohli najít zábavu v nejrůznějších plzeňských klubech, galeriích, muzeích nebo ledovém baru, který společně se Slavianem Boreckim z Polska, Holanďanem Martinem de Zoetem a Petrem Šťastným vytvořil plzeňský sochař František Bálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …