Počet turistů přijíždějících do Plzně se za čtyři roky zvýšil o 40 procent

06.03.2018 20:33

Zatímco v roce 2013 se v plzeňských hotelech a penzionech ubytovalo 204 tisíc turistů, v loňském roce jich do západočeské metropole přijelo více než 285 tisíc.

Počet turistů přijíždějících do Plzně se za čtyři roky zvýšil o 40 procent
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Za čtyři roky se tak jejich počet zvýšil o 40 procent. Vůbec poprvé v historii města zde dohromady strávili více než půl milionu nocí. V roce 2017 do Plzně navíc přijelo zhruba 2,3 milionu jednodenních návštěvníků.

„Město Plzeň začalo systematicky řešit cestovní ruch v roce 2013. Vznikla specializovaná městská organizace, která se věnuje turismu a propagaci Plzně jako turistické destinace. Nárůst návštěvnosti o 40 procent během čtyř let jednoznačně dokládá, že jsme se vydali správným směrem,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

K nejvyššímu nárůstu návštěvnosti došlo v letech 2014 a 2015. Díky titulu Evropského hlavního města kultury se podařilo Plzeň zapsat mezi turisticky atraktivní destinace. K očekávanému poklesu počtu turistů však po skončení projektu nedošlo. Počet nocujících hostů mírně vzrostl i v roce 2016, výrazný nárůst návštěvnosti pak zaznamenala Plzeň v loňském roce. Podle údajů Českého statistického úřadu se do Plzně v roce 2017 vydalo o 9 procent turistů více než v roce předchozím.

Celkem se v místních hotelech a penzionech loni ubytovalo více než 285 tisíc hostů, kteří zde strávili více než půl milionu nocí. Pozitivní výsledky návštěvnosti potvrzují také provozovatelé hlavních plzeňských turistických lákadel. Rekord hlásí Plzeňský Prazdroj, kam zamířilo o 6000 návštěvníků více než v roce 2016. Celkem se na prohlídky a akce do pivovaru vydalo více než 762 tisíc lidí.

V Plzni dlouhodobě převažují zahraniční turisté nad těmi domácími zhruba v poměru 60:40. Zatímco počet Němců zůstává stabilní, do Plzně míří stále více turistů z Asie. Počet turistů z Číny vzrostl meziročně o 46 procent. Po několika slabých letech se pomalu začíná vracet ruská klientela.

„Přestože do Plzně tradičně míří více zahraničních turistů, markantní byl v loňském roce především nárůst domácích hostů. Do Plzně jich přijelo dokonce o 19 procent více než v roce 2016. Vzhledem k současnému trendu, kdy Češi necestují do zahraničí tolik jako dřív, ale dovolenou tráví doma, se snažíme posilovat marketingové aktivity na tuzemském trhu,“ vysvětluje Zuzana Koubíková, ředitelka městské organizace Plzeň–TURISMUS.

Z hlediska návštěvnosti byl rok 2017 velice úspěšný i pro většinu provozovatelů turistických cílů orientovaných na rodiny s dětmi. Jedenáctiprocentní meziroční nárůst hlásí například plzeňský DinoPark. Čtvrtou nejlepší sezonu v historii má za sebou zoologická zahrada. Do Techmanie každoročně míří kolem 200 tisíc návštěvníků. Právě na podporu příjezdů v domácím cestovním ruchu spustila organizace Plzeň–TURISMUS speciální web www.plzenprodeti.cz, který nabízí program ušitý na míru rodinám s dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…