Posádka Rychlé lékařské pomoci ve Dvoře Králové nad Labem? Blýská se na lepší časy

07.03.2016 10:05

Několik jednání na téma zřízení posádky Rychlé lékařské pomoci (dále jen RLP), která zatím ve Dvoře Králové nad Labem není k dispozici, má za sebou starosta města Jan Jarolím. V současné chvíli totiž k pacientům v případě potřeby vyjíždí dvoučlenná posádka Rychlé zdravotnické pomoci složená jen ze dvou zdravotnických záchranářů, z nichž jeden je zároveň řidičem.

Posádka Rychlé lékařské pomoci ve Dvoře Králové nad Labem? Blýská se na lepší časy
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Zastupitelé, kteří mají zájem, aby se tato situace změnila, starostu města na svém prosincovém zasedání pověřili jednáním s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem. Úvodní schůzka se konala 18. ledna v Hradci Králové. „Pan hejtman vyslechl mé argumenty, proč by měla být posádka RLP ve městě zřízena, včetně toho, že během letní sezony do města a jeho okolí zavítá více než půl milionu návštěvníků,“ uvedl starosta Jan Jarolím a pokračoval: „Je jasné, že jakékoliv posilování personálu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (ZZS) naráží na akutní nedostatek lékařů, což se stává problémem všech měst s výjezdovými středisky ZZS. Proto jsem panu hejtmanovi po domluvě s radním Liborem Senetou, jenž je zároveň zdravotnickým náměstkem ředitele ZZS Královéhradeckého kraje, a s ředitelem Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem Miroslavem Vávrou navrhl možné řešení.“

Tím by mohlo být, a to nejen ve Dvoře Králové nad Labem, přemístění výjezdového střediska záchranky do areálu nemocnice, kde by se k ní v případě výjezdu připojoval kvalifikovaný lékař. Ten by se v době mimo výjezdy věnoval práci v nemocnici. „Pan hejtman navrhované řešení uvítal, ale sdělil, že bude nutné o něm jednat s krajskou radní pro zdravotnictví Janou Třešňákovu a s ředitelem ZZS Královéhradeckého kraje Jiřím Maškem,“ podotkl Jan Jarolím.

V úterý 2. února pak do Dvora Králové nad Labem zavítal právě ředitel ZZS Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, aby se starostou hovořil o možných problémech souvisejících se zřízením RLP ve městě. Schůzky se účastnil také zastupitel Nasik Kiriakovský, který byl na prosincovém zastupitelstvu iniciátorem celé akce. „Zatím to vypadá, že problém s RLP ve Dvoře Králové nad Labem vyřešíme k většímu klidu občanů města. Celou věc ale budu muset projednat také s Miroslavem Procházkou, předsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Pro námi navrhované řešení je v tuto chvíli vedení kraje i ZZS jako jeho příspěvková organizace. Své slovo však musí dostat i zdravotnický holding a královédvorská nemocnice, protože pro ně to znamená nemalou investici. Město by však na případný provoz záchranky v areálu nemocnice mohlo finančně přispět, stejně jako to dělá v případě dětské pohotovosti,“ dodal Jan Jarolím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…