Posádka Rychlé lékařské pomoci ve Dvoře Králové nad Labem? Blýská se na lepší časy

07.03.2016 10:05

Několik jednání na téma zřízení posádky Rychlé lékařské pomoci (dále jen RLP), která zatím ve Dvoře Králové nad Labem není k dispozici, má za sebou starosta města Jan Jarolím. V současné chvíli totiž k pacientům v případě potřeby vyjíždí dvoučlenná posádka Rychlé zdravotnické pomoci složená jen ze dvou zdravotnických záchranářů, z nichž jeden je zároveň řidičem.

Posádka Rychlé lékařské pomoci ve Dvoře Králové nad Labem? Blýská se na lepší časy
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Zastupitelé, kteří mají zájem, aby se tato situace změnila, starostu města na svém prosincovém zasedání pověřili jednáním s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem. Úvodní schůzka se konala 18. ledna v Hradci Králové. „Pan hejtman vyslechl mé argumenty, proč by měla být posádka RLP ve městě zřízena, včetně toho, že během letní sezony do města a jeho okolí zavítá více než půl milionu návštěvníků,“ uvedl starosta Jan Jarolím a pokračoval: „Je jasné, že jakékoliv posilování personálu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (ZZS) naráží na akutní nedostatek lékařů, což se stává problémem všech měst s výjezdovými středisky ZZS. Proto jsem panu hejtmanovi po domluvě s radním Liborem Senetou, jenž je zároveň zdravotnickým náměstkem ředitele ZZS Královéhradeckého kraje, a s ředitelem Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem Miroslavem Vávrou navrhl možné řešení.“

Tím by mohlo být, a to nejen ve Dvoře Králové nad Labem, přemístění výjezdového střediska záchranky do areálu nemocnice, kde by se k ní v případě výjezdu připojoval kvalifikovaný lékař. Ten by se v době mimo výjezdy věnoval práci v nemocnici. „Pan hejtman navrhované řešení uvítal, ale sdělil, že bude nutné o něm jednat s krajskou radní pro zdravotnictví Janou Třešňákovu a s ředitelem ZZS Královéhradeckého kraje Jiřím Maškem,“ podotkl Jan Jarolím.

V úterý 2. února pak do Dvora Králové nad Labem zavítal právě ředitel ZZS Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, aby se starostou hovořil o možných problémech souvisejících se zřízením RLP ve městě. Schůzky se účastnil také zastupitel Nasik Kiriakovský, který byl na prosincovém zastupitelstvu iniciátorem celé akce. „Zatím to vypadá, že problém s RLP ve Dvoře Králové nad Labem vyřešíme k většímu klidu občanů města. Celou věc ale budu muset projednat také s Miroslavem Procházkou, předsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Pro námi navrhované řešení je v tuto chvíli vedení kraje i ZZS jako jeho příspěvková organizace. Své slovo však musí dostat i zdravotnický holding a královédvorská nemocnice, protože pro ně to znamená nemalou investici. Město by však na případný provoz záchranky v areálu nemocnice mohlo finančně přispět, stejně jako to dělá v případě dětské pohotovosti,“ dodal Jan Jarolím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…