Praha 1 podpoří partnerské město Nîmes

22.05.2016 7:32

Jihofrancouzské město Nîmes kandiduje na zařazení na seznam památek UNESCO a požádalo Městskou část Praha 1, která již na tomto seznamu figuruje, o podporu. Nejen o tomto tématu bylo setkání nejvyšších představitelů obou měst, jež se uskutečnilo na radnici Prahy 1.

Praha 1 podpoří partnerské město Nîmes
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

„Znám krásné město Nîmes velmi dobře a jsem přesvědčen, že si naši podporu při své kandidatuře plně zaslouží,“ prohlásil po jednání starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který také spolu se svým francouzským protějškem podepsal společnou chartu „Kultura a světové dědictví“, vyjadřující podporu kandidatuře Nîmes.

Spolu s ním se jednání zúčastnili i tisková mluvčí radnice Veronika Blažková a radní Jan Krejčí, do jehož gesce patří mimo jiné zahraniční vztahy. „Podporujeme kandidaturu Nîmes. Díky dlouhodobé a bohaté spolupráci víme velmi dobře, že našim francouzským přátelům tento úspěch právem náleží,“ uvedl Jan Krejčí.

Francouzskou stranu zastupoval kromě jiných starosta Nîmes a senátor za departement Gard Jean-Paul Fournier, který poděkoval za podporu a nastínil společné plány obou měst. „Příští rok oslavíme už padesát let společného partnerství a oslavy budou určitě velmi zajímavé: společně s Prahou 1 u nás uspořádáme výstavu děl Alfonse Muchy a zorganizujeme také řadu sportovních a kulturních akcí,“ popsal Jean-Paul Fournier, kterého doprovázeli Daniel Jean Valade, zástupce starosty pro oblast kultury, Chantal Barbusse, zástupkyně starosty pro mezinárodní spolupráci, a Nicolas Balmelle, vedoucí starostovy kanceláře.

Mezi hosty byli i starostka MČ Praha-Zbraslav Zuzana Vejvodová, jejíž městská část plánuje navázání partnerství s městem Sommieres, či Alexandre Pajon, zástupce ředitelky Francouzského institutu v Praze.

Městská část Praha 1 a jihofrancouzské město Nîmes jsou partnerskými městy už od roku 1967. Nîmes má bohatou historii: už kolem roku 31 př. n. l. věnoval svým legionářům tamější pozemky císař Augustus, a tak se dnes město může pochlubit antickými památkami, včetně slavného akvaduktu Pont du Gard. Nîmes je ale rovněž proslulé moderní architekturou.

Znakem města je palma s krokodýlem.

Ve městě sídlí Lycée Alphons Daudet, kde funguje česká sekce, jež na lyceu umožňuje studium českým dívkám. Od roku 1920 funguje česká (dříve československá) sekce také v Dijonu (Lycée Carnot), kde studují dívky i chlapci‎. Absolventi českých a československých sekcí dokonce založili vlastní asociaci – www.dijon-nimes.eu  .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…