Praha 10 uspěla s dotací. Lidem rozdá stovky velkých kompostérů

11.08.2015 14:08

Občané Prahy 10, kteří mají u domu zahradu nebo bydlí v bytovém domě s vnitroblokem, si mohou na úřadě požádat o vydání velkoobjemového kompostéru zdarma. Ten jim bude formálně „pouze“ zapůjčen, po pěti letech jim ale bude převeden do vlastnictví. Radnice z dotace pořídí 700 kusů kompostérů, žádosti o kompostér lze podávat už nyní.

Praha 10 uspěla s dotací. Lidem rozdá stovky velkých kompostérů
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

„Nádoby na bioodpad lidem pomohou například při kompostování posekané trávy a při podzimním zpracování spadlého listí, lze je také použít na kompostování běžných odpadů a všech ostatních odpadů ze zahrady,“ vysvětluje starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. Plastové zahradní kompostéry o objemu 700 litrů jsou opatřeny víkem, provzdušňovacími otvory a jsou bez dna. Kompostovaný materiál je tak v kontaktu s půdou a mikroorganismy. Kompostéry jsou vyrobeny z materiálu, který se vyznačuje vysokou stabilitou a dlouhodobou životností.

Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí České republiky prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

Praha 10 na tento projekt získala 90% dotaci z fondu EU a SFŽP z celkových nákladů, 10 % je hrazeno z rozpočtu městské části. „Kompostéry jsou cestou, jak ulevit nádobám na směsný odpad a zároveň zamezit tvoření nových skládek,“ říká předseda výboru pro životní prostředí Prahy 10 Zdeněk Vávra.

Podmínkou je umístění kompostéru na území městské části Praha 10, tedy na katastrálním území Malešice, Michle, Strašnice, Vinohrady, Vršovice a Záběhlice, ovšem vždy pouze na části katastrálního území, která náleží městské části Praha 10. Dále je nutné po dobu udržitelnosti projektu, která činí 5 let, kompostér skutečně využívat ke kompostování.  Vhodnou surovinou je běžný biologicky rozložitelný odpad rostlinného původu ze zahrad a domácností, například tráva, zbytky ovoce a zeleniny, nadrcené drobné větvičky. 

Distribuce kompostérů je plánována od konce léta 2015, ale už nyní si můžete podat žádost o kompostér. Bezplatné zapůjčení proběhne na základě smlouvy o výpůjčce. Návrh smlouvy bude k nahlédnutí na internetových stránkách www.odpadovecentrum.cz, v tištěné podobě bude smlouva k nahlédnutí na ÚMČ Praha 10 u pana Ing. Romana Kaštovského. Žádost o kompostér mohou občané vyplnit již nyní elektronicky na internetové adrese www.odpadovecentrum.cz nebo si lze vyzvednout přihlášku v tištěné podobě na ÚMČ Praha 10.

Kontaktní osobou, u které lze získat a odevzdat formulář a dozvědět se bližší informace, je Ing. Roman Kaštovský; ÚMČ Praha 10, e-mail: romank@praha10.cz; tel. 267 093 365, 736 499 364.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…