Praha 11: Služba Senior Taxi ode dneška funguje i na Jižním Městě

15.03.2021 11:07

Praha 11 se dnes připojila k dalším městským částem a obcím, které pro své občany provozují službu Senior Taxi. Dotovanou přepravu mohou na Jižním Městě využívat jak senioři starší 75 let, tak handicapovaní.

Praha 11: Služba Senior Taxi ode dneška funguje i na Jižním Městě
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

„Jedná se o přepravní službu, která je určena seniorům, ale i lidem s handicapem, tedy osobám se sníženou schopností orientace a pohybu. Každý z oprávněných uživatelů této služby má navíc nárok vzít s sebou v případě potřeby doprovod, který už za službu samozřejmě nic neplatí," vysvětlil Petr Jirava (ANO), radní MČ Praha 11 pro sociální věci a zdravotnictví.

K čemu služba Senior Taxi slouží?
Především k tomu, aby seniorům a handicapovaným usnadnila život. Službu si tak mohou objednat jak pro dopravu k lékaři, tak k vyzvednutí léků a dalších zdravotnických potřeb v lékárnách či vyřízení nejrůznějších záležitostí na úřadech nebo poště.

Kdo může službu využívat?

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

V rámci pilotního projektu je služba určena seniorům ve věku 75+ a lidem se sníženou schopností orientace a pohybu. Pro využívání služby je nejprve nutná registrace uživatele, kterou lze provést na oddělení sociální péče a pomoci Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Úřadu MČ Praha 11, které sídlí na adrese Roztylská 1, Praha 11 - Chodov.
K provedení registrace stačí mít s sebou občanský průkaz (kvůli ověření věku a trvalého bydliště), handicapovaní navíc také kartu ZTP, resp. ZTP/P. V případě, že se zájemce o registraci nemůže kvůli ztížené pohyblivosti osobně dostavit na oddělení, stačí zavolat na telefonní číslo 267 902 103 a domluvit se s pracovníky oddělení na alternativním postupu. Po úspěšné registraci je uživateli vystavena identifikační karta, kterou se bude při využívání služby prokazovat.

Jak si službu objednat?
Službu je vždy potřeba objednat dopředu, a to telefonicky přes dispečink na čísle 595 391 135. Provozní doba dispečinku je pondělí až pátek od 6:00 do 18:30 hodin. Na dispečinku je nejprve provedena prvotní identifikace volajícího, tj. ověření, zda spadá do výše uvedených cílových skupin a má tedy na službu nárok. Následně se dispečink bude snažit volajícímu vyjít maximálně vstříc ohledně termínu a času jízdy. Při nástupu do taxi se již identifikace provádí prostřednictvím identifikační karty uživatele.
Vzhledem k tomu, že má pro službu zatím městská část k dispozici pouze jeden vůz, nemůže vozidlo nikde čekat. V případě zpáteční cesty je proto nutné provést další objednávku. „Protože s touto službou teprve začínáme, zajišťuje ji zatím jen jeden vůz. V případě většího zájmu jsme nicméně připraveni navýšit kapacitu v podobě druhého vozidla," dodává Jirava.

Kam lze se Senior Taxi jet a v jaké době?
Služba je poskytována ve správním obvodu Městské části Praha 11, mimo něj pak slouží rovněž pro cesty do Thomayerovy nemocnice, IKEM a na Úřad práce na Novodvorské. Službu lze využívat od pondělí do pátku v době od 7:00 do 15:00 hodin.

Kolik jedna jízda se Senior Taxi stojí?
Díky dotování služby městskou částí stojí jedna jízda uživatele pouze 20 korun, a to včetně případného doprovodu a bez ohledu na délku trasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…