Praha 2: Psychologickou pomoc využily během pandemie stovky zájemců

28.07.2021 15:11

Občané druhé městské části si mohli během pandemie promluvit s farářem nebo psychoterapeutkou. Tuto možnost jim zprostředkovala radnice Prahy 2. Nabízenou pomoc využily stovky zájemců.

Praha 2: Psychologickou pomoc využily během pandemie stovky zájemců
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Ti se od dubna loňského roku obraceli se svými obavami a úzkostmi jak na faráře kostela svaté Ludmily Jakuba Berku, tak na psychoterapeutku Markétu Řeřichovou, kteří svou pomoc nabízeli bezplatně.

„Bylo to náročné období pro nás pro všechny. Nejvíc však doléhalo na ty nejzranitelnější – seniory, osaměle žijící osoby, samoživitele. A právě jim jsme chtěli pomoci. Proto jsme také zprostředkovali ve spolupráci s otcem Jakubem Berkou z farnosti kostela sv. Ludmily a psychoterapeutkou Markétou Řeřichovou telefonickou krizovou intervenci. Oba dva se své role zhostili naprosto skvěle a já jim tímto děkuji,“ řekla místostarostka pro sociální oblast Alexandra Udženija.

Odbornou psychologickou pomoc, terapii a krizovou intervenci zajišťovala psychoterapeutka a supervizorka Markéta Řeřichová, která je zároveň zakladatelkou neziskové organizace Cestou necestou a s městskou částí Praha 2 dlouhodobě spolupracuje. Její několikaměsíční terapeutická zkušenost ukázala, že se u mnoha klientů v období pandemie a souvisejících vládních restrikcí prohloubily již vzniklé psychické problémy a otevřela se psychická zranění. Terapie těmto lidem významně pomohla a to i v případech deprivace základních psychických potřeb.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„Služba byla od samého začátku hojně využívána. Čím déle omezení a restrikce trvaly, tím volajících přibývalo. Jednalo se zejména o osamělé traumatizované seniory, dále lidi produktivního věku v hraniční životní situaci, pečující osoby s rozvíjející se posttraumatickou stresovou poruchou, bezmocí a strachem ze současnosti a budoucnosti. Většinu klientů tvořily ženy,“ přibližuje terapeutickou praxi Markéta Řeřichová, která v období pandemie tj. od dubna do prosince loňského roku zajistila v rámci bezplatné krizové intervence celkem 184 terapií.

Zájem občanů Prahy 2 o psychoterapii však přetrvává i v roce letošním, radnice se proto rozhodla tuto službu hradit. Sociální pracovníci z humanitního odboru ÚMČ Praha 2 tak mohou v případě potřeby svým klientům okamžitou psychologickou pomoc bezodkladně zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…