Praha 5: Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky

09.05.2018 8:40

Nezisková organizace Helppes z Prahy 5 ve spolupráci s Klubem speciálního výcviku ČKS a Českým kynologickým svazem uspořádala dne 5. května 2018 již 9. ročník vrcholné soutěže majitelů asistenčních psů - Mistrovství ČR ve výkonu asistenčních psů (jediné soutěže tohoto typu nejen v České republice, ale také na světě) a 14. ročník vrcholné soutěže ve výkonu vodících psů o Pohár Českého kynologického svazu. Soutěže se konaly v Pražském výstavním pavilonu areálu Letňany.

Praha 5: Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky
Foto: Praha 5
Popisek: Radní Petr Lachnit na mistrovství asistenčních psů

Helppes je první nezisková organizace svého druhu v České republice, která pomáhá osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti, pomocí speciálně vycvičených psů a která získala akreditaci mezinárodní odborné organizace Assistance Dogs International.

Městská část Praha 5, která již delší dobu podporuje činnost této neziskové organizace, byla zastoupena JUDr. Petrem Lachnitem, členem rady MČ Praha 5, jenž převzal nad touto výjimečnou soutěží záštitu a byl průběhu soutěží osobně přítomen.

Mistrovství začala prezentací soutěžících a slavnostním nástupem. Poté už probíhaly vlastní soutěže. První část soutěží byla zaměřena na poslušnosti psích pomocníků (přivolání psa od zvěře, ponechání psa na místě, ovladatelnost psa na vodítku, zkrátka vše, co musí takto vycvičený psí pomocník zvládnout a co my, majitelé běžně nevycvičených psů s tichou závistí obdivujeme) a druhá, tzv. speciální část, což je prokázání schopnosti psů asistovat svým majitelům v každodenním životě (otevírání dveří, přinášení předmětů, rozsvěcování a zhasínání, opora při vstávání a mnoho dalších dovedností). Pro vodící psy byla ve speciální části soutěže připravena trasa, kterou museli psí pomocníci bezpečně provést svého nevidomého majitele.

Absolutní vítězkou - mistryní ČR ve výkonu asistenčních psů pro rok 2018 se stala Hana Černá s golden retrieverem Aeschlie Golden Paradise Valley a vítězkou soutěže o Pohár Českého kynologického svazu ve výkonu vodících psů pro rok 2018 byla vyhlášena Viktorie Vrátilová s flat coated retrievrem Atty z Anenských zahrad.

Jako pokaždé celý den probíhal ve skvělé atmosféře díky organizátorům akce, výjimečným soutěžícím a všem návštěvníkům, kteří se rozhodli podpořit jedinečné mistrovství a naše malé i dospělé spoluobčany s handicapem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…