Praha 5: Tajemné sovy v Komunitním centru Prádelna

17.03.2019 9:34

Ve středu 21. března 2019 se návštěvníkům Komunitního centra Prádelna naskytne jedinečná příležitost poznat skutečně zblízka sovy, pohladit si je a na vlastní kůži pocítit neuvěřitelnou hebkost jejich peří. Od 15 hodin tu totiž proběhne program Tajemné sovy, který připravila záchranná stanice pro volně žijící živočichy Penthea.

Praha 5: Tajemné sovy v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Sova

Tito ptáci jsou celkem početný řád, který má více než 200 druhů. Sovy jsou většinou vesměs samostatně žijící dravci, kteří loví malé savce, ale nepohrdnou ani hmyzem, hady a jinými druhy ptáků. Existují i druhy, které loví ryby, ale tento druh u nás nežije. Sovy žijí na všech kontinentech naší planety mimo Antarktidu.

Podivuhodný, mýty opředený způsob života sov již od dávných věků přitahoval lidskou pozornost. Již od nejstarších dob se lidé obávali noci, tmy a toho, co nebylo vidět, s úzkostí očekávali první paprsky rozbřesku. Sově je naproti tomu noc největší přítelkyní, sova loví v noci. Nejenže sovy ve tmě dobře vidí, ale dokáže také přesně určit a identifikovat každý zvuk. Pohybují se v noci nápadně tichým letem, téměř jako duchové. Často obývají staré opuštěné budovy, kostely či hřbitovy a vydávají přímo strašidelné zvuky.

Není tak divu, že o sovách koluje mnoho pověr. Jednou z nich je například to, že přinášejí neštěstí a smrt. Sova je symbolicky spojována s jasnovidností, astrální projekcí a bílou i černou magií, bývá také často zvířetem čarodějů a čarodějnic. V mnoha kulturách je také symbolem moudrosti. Je to proto, že vidí to, co jiní vidět nemohou, což je esencí opravdové moudrosti. Athénu, řeckou bohyni moudrosti, doprovázela na jejím temeni sova, která jí odhalovala neviditelné pravdy. Sova měla schopnost osvítit její slepou stránku a umožnit jí říkat celou pravdu místo pravdy poloviční. Sova patřila v antickém Řecku ale ještě k jedné, podstatně tajemnější a temnější bohyni: Titánce Hekaté. Tato původně zřejmě nikoliv tak temná bohyně křižovatek se později stala patronku čarodějnic a všelijakých kouzelníků, a proto si možná dodnes většina Evropanů sovy dává do souvislosti (podobně jako kočky) s čarodějnictvím.

U ugrofinských národů, zejména u Laponců a sibiřských kmenů, je sova uctívaným šamanským zvířetem dodnes. Sova propůjčuje šamanovi některé své vlastnosti a umění: let, sluch a zrak.

„Přímé setkání se živými zvířaty je velmi atraktivní a obohacující, především pro seniory má pak pouhá přítomnost zvířete i pozitivní vliv na psychický stav. Kromě přínosu v podobě informací o životě těchto zajímavých tvorů tak může návštěvníkům toto setkání dodat také určitý pocit sounáležitosti, který je pro lidi tolik důležitý. Je také prokázáno, že při hlazení zvířete se na dlaních aktivují receptory, které do mozku vysílají signály, jež uklidňují nebo se později mění v pocity štěstí. Proto předpokládám, že odpoledne se sovami bude nejen poučné, nýbrž také svým způsobem až terapeutické,“ uvažuje JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

V programu Tajemné sovy se publikum seznámí s většinou druhů evropských sov, stylem jejich života a zajímavostmi, které jej provázejí. Zároveň se dozvědí, které z pověr jsou pravdivé a které ne, včetně toho, jak vznikly. A především sovy budou létat bezprostředně kolem účastníků programu, kteří si je mohou pohladit. Program se uskuteční pod záštitou hl. m. Prahy a vstup je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…