Praha 5: Výroční výstava Asociace českých kameramanů doputuje na pražský Smíchov

02.11.2020 15:03

Letos v létě uplynulo přesně sto let od momentu, kdy vznikla Asociace českých kameramanů. Při této příležitosti vznikl nápad uspořádat jubilejní výstavu.

Praha 5: Výroční výstava Asociace českých kameramanů doputuje na pražský Smíchov
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

Premiéru si venkovní odbyla v červenci na Náměstí Míru. Od té doby procestovala několik míst po Čechách bytostně spjatých s domácí kinematografií. Od 2. do 30. listopadu bude k vidění na prostranství před smíchovským kostelem sv. Václava.

„Byť se to mnohým může zdát nemožné, Praha 5 pomalu od počátku české kinematografie byla vděčným cílem našich kameramanů. Jen namátkou policejní stanice na Nádražní byla pracovním domovem kriminalistů z Kriminálky Anděl. Zahrada Kinských pak hostila natáčení slavného filmu Tajemství hradu v Karpatech. Několik scén ze stejně populární komedie Jak utopit dr. Mráčka, anebo konec vodníků v Čech se zase natáčelo na Náměstí 14. října. V nepolední řadě musím zmínit i zahraniční produkci, například na smíchovské straně Vltavy se před několika lety komediální snímek Rytíři ze Šanghaje s hollywoodskými hvězdami Owenem Wilsonem a Jackie Chanem,“ říká za MČ Praha 5 její radní pro kulturu Lukáš Herold, po jehož záštitou se výstava na Smíchově bude konat.

V rámci expozice na velkoplošných panelech se návštěvníci výstavy budou moci seznámit s tím, co vlastně obnáší být filmovým kameramanem. K vidění budou různé styly a techniky snímání, zajímavé okamžiky z natáčení některých slavných filmů. Chybět nebude ani část věnovaná historii a současnosti filmařského prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…