Praha 5: Výstava kreseb Pavla Kantorka v Komunitním centru Prádelna

07.09.2018 9:16

"Na samotný závěr letního programu a zároveň jako první podzimní výstavu v Galerii Prádelna, která tvoří nedílnou součást Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici, připravil Spolek InGarden ve spolupráci s komunitním centrem a s finanční podporou MČ Praha 5 výstavu kreslíře Pavla Kantorka - Babí léto s humorem,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Výstava kreseb Pavla Kantorka v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

Výstava představí v podobě 40 velkoformátových tisků průřez autorovou tvorbou a nabídne tak vtipy známější i méně známé, neboť organizátorům se podařilo získat z pozůstalosti nové materiály, z nichž některé nebyly nikdy publikovány. Součástí výstavy bude také životopisný panel o autorovi s kontaktními údaji na spolek InGarden, který je výhradním zástupcem autorských práv Pavla Kantorka v České republice a jeho tvorbu přibližuje pomocí výstav, prodejem tisků a dalších předmětů, spojených s autorovou tvorbou.

Pavel Kantorek loni zemřel, ale jeho laskavý smysl pro humor s námi prostřednictvím jeho kreseb zůstává dál. Uměl skvěle pootočit perspektivu, se kterou vnímáme běžné situace, a divák tak může na chvilku opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát. Profesor Pavel Kantorek byl nejen uznávaným humoristou, ale také vědcem, který se zabýval studiem vesmíru a času. Sám propojení vědecké a humoristické kariéry považoval za zcela přirozené. „Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku,“ říkal o propojení svých profesí.

Setkání s Miriam Kantorkovou

Výstava potrvá do 15. října 2018 a její atraktivní součástí bude setkání s paní Miriam Kantorkovou ve středu 5. září 2018. Výtvarníkova sestřenice zavzpomíná na své dětství, kdy jezdila hodně na Moravu za babičkou a léto trávila právě s kreslířem Pavlem, který pocházel z Olomouce a s nímž si byli blízcí jako sourozenci. Jistě také ráda zodpoví dotazy návštěvníků odpoledního setkání. Začíná se v 16:00 hodin a vstup je zdarma.

„Výstavy v tzv. Galerii Prádelna patří neodmyslitelně do programu komunitního centra a aktuální prezentace děl Pavla Kantorka opět potvrzuje, že zde funguje kreativní prostor, kde se potkávají rozličné skupiny umělců i návštěvníků. Podobně pestré bylo spojení obou rozdílných světů přírodovědce Pavla Kantorka, který se už v 60. letech zapsal coby vynikající kreslíř a humorista a později v emigraci v Torontu kromě kreslení přednášel o teorii elektromagnetických polí, relativity a kosmologii. Za své kreslené postavičky, především zvířat, schovával politické narážky a jeho karikatury, zachycující absurdní situace s naprostou samozřejmostí, patří ke známým také v USA, Švýcarsku, Německu nebo v Itálii. Jsem proto velmi rád, že naše městská část tuto výstavu finančně podpořila a určitě si nenechám ujít setkání s paní Miriam Kantorkovou,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…