Praha 5: Výstava kreseb Pavla Kantorka v Komunitním centru Prádelna

07.09.2018 9:16

"Na samotný závěr letního programu a zároveň jako první podzimní výstavu v Galerii Prádelna, která tvoří nedílnou součást Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici, připravil Spolek InGarden ve spolupráci s komunitním centrem a s finanční podporou MČ Praha 5 výstavu kreslíře Pavla Kantorka - Babí léto s humorem,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Výstava kreseb Pavla Kantorka v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

Výstava představí v podobě 40 velkoformátových tisků průřez autorovou tvorbou a nabídne tak vtipy známější i méně známé, neboť organizátorům se podařilo získat z pozůstalosti nové materiály, z nichž některé nebyly nikdy publikovány. Součástí výstavy bude také životopisný panel o autorovi s kontaktními údaji na spolek InGarden, který je výhradním zástupcem autorských práv Pavla Kantorka v České republice a jeho tvorbu přibližuje pomocí výstav, prodejem tisků a dalších předmětů, spojených s autorovou tvorbou.

Pavel Kantorek loni zemřel, ale jeho laskavý smysl pro humor s námi prostřednictvím jeho kreseb zůstává dál. Uměl skvěle pootočit perspektivu, se kterou vnímáme běžné situace, a divák tak může na chvilku opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát. Profesor Pavel Kantorek byl nejen uznávaným humoristou, ale také vědcem, který se zabýval studiem vesmíru a času. Sám propojení vědecké a humoristické kariéry považoval za zcela přirozené. „Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku,“ říkal o propojení svých profesí.

Setkání s Miriam Kantorkovou

Výstava potrvá do 15. října 2018 a její atraktivní součástí bude setkání s paní Miriam Kantorkovou ve středu 5. září 2018. Výtvarníkova sestřenice zavzpomíná na své dětství, kdy jezdila hodně na Moravu za babičkou a léto trávila právě s kreslířem Pavlem, který pocházel z Olomouce a s nímž si byli blízcí jako sourozenci. Jistě také ráda zodpoví dotazy návštěvníků odpoledního setkání. Začíná se v 16:00 hodin a vstup je zdarma.

„Výstavy v tzv. Galerii Prádelna patří neodmyslitelně do programu komunitního centra a aktuální prezentace děl Pavla Kantorka opět potvrzuje, že zde funguje kreativní prostor, kde se potkávají rozličné skupiny umělců i návštěvníků. Podobně pestré bylo spojení obou rozdílných světů přírodovědce Pavla Kantorka, který se už v 60. letech zapsal coby vynikající kreslíř a humorista a později v emigraci v Torontu kromě kreslení přednášel o teorii elektromagnetických polí, relativity a kosmologii. Za své kreslené postavičky, především zvířat, schovával politické narážky a jeho karikatury, zachycující absurdní situace s naprostou samozřejmostí, patří ke známým také v USA, Švýcarsku, Německu nebo v Itálii. Jsem proto velmi rád, že naše městská část tuto výstavu finančně podpořila a určitě si nenechám ujít setkání s paní Miriam Kantorkovou,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.