Praha 5: Za divokými koňmi Převalského a bojovnicí Vlastou na Děvín

25.02.2022 8:38 | Tisková zpráva

Na letošní turistickou sezónu připravilo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 ve spolupráci s agenturou Velká dobrodružství originální netradiční projekt – “Za divokými koňmi Převalského a bojovnicí Vlastou na Děvín”.

Praha 5: Za divokými koňmi Převalského a bojovnicí Vlastou na Děvín
Foto: Praha 5
Popisek: Koně Převalského na Dívčích hradech v Praze 5

Účelem výletu je potěšit každého, kdo se rád prochází, je hravý, chce se dozvědět něco nového, má rád doplňovačky, a to v každém věku. V minulých letech připravilo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 velmi úspěšný “Výlet s tajenkou po mořském dně”, „Výlet s tajenkou z pravěkých hradišť prokopského údolí až na Děvín“, „Výlet s tajenkou kolem vodopádů až k hladové zdi až na Petřínskou rozhlednu“, výlet s tajenkou „Za elegancí barrandovských vil” a výlet s tajenkou „Do skalničkové zahrádky a za Jestřábem do Prokopského údolí”. Seniory, pejskaře i maminky s dětmi, kterak drží v ruce doplňovačku a luští tajenku, jste tak mohli celý minulý rok potkat jak v pražském Prokopském údolí, tak na Petříně nebo na Cibulce.

Minulé projekty Výletu s tajenkou, které inicioval radní JUDr. Petr Lachnit, se setkaly s velký ohlasem veřejnosti. “I když jsme původně mysleli, že na výlet půjdou hlavně senioři, ukázalo se, že luštit tajenku baví skoro každého. Vyrazit s rodinou a přáteli na výlet ven, protáhnout si tělo na čerstvém vzduchu, pobavit se, a ještě za odměnu získat drobný dárek zkrátka považují lidé za dobrý nápad. Od dubna 2016 trasami našich výletů prošlo více než 8000 lidí a ohlasy jsou skvělé,“ vysvětluje JUDr. Petr Lachnit.

Vzhledem k mimořádnému úspěchu loňského výletu s tajenkou „Do skalničkové zahrádky a za Jestřábem do Prokopského údolí” pak Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 připravilo pro letošní rok zcela nový Výlet s tajenkou “Za divokými koňmi Převalského a bojovnicí Vlastou na Děvín”, který vás zavede do dalších půvabných míst Prahy 5.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Cesta za hádankou začíná v Radlicích na stanici metra B Radlická. Konec výletu je na Zlíchově na trase tramvají č. 5, 12,15, 20, jednu stanici od stanice metra B Smíchovské nádraží. “Na povrchu“ nejprve zkuste hned u točny tramvaje najít kapli sv. Jana Nepomuckého. Drobná stavba je obklopena krásnými stromy.

Lehká cesta vede z Radlické nejprve do mírného kopečka, pak po rovince a v závěru na Zlíchov lehce z kopce. Pejsky můžete vzít s sebou. Procházku lze absolvovat v kterémkoli ročním období. V zimě si ale obujte pevné neklouzavé boty, do kopce to může malinko ujíždět.

Praha 5 je moderní městská část se spoustou zelených oáz, které zchvácenému Pražanovi umožní zažít město bez stresu, hluku a smogu. Jednou z nich jsou Dívčí hrady, které jistě znáte z pověstí Aloise Jiráska. Okouzlí vás nejen nádherným výhledem na Prahu. Na planině pod nimi můžete nově obdivovat vzácné koně Převalského. Cestou potkáte studánku, známou vodárenskou věž a zkameněliny. Budou vás doprovázet ořešáky, špendlíky, třešně i švestky, takže pokud na výlet vyrazíte třeba v září, hlady určitě nepadnete.

Originální mapu s vyznačenou trasou, doplňovačku, praktické informace včetně odkazu na jízdní řády naleznete k stažení na webu Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (ZDE) nebo na stránkách společnosti Velká dobrodružství (ZDE). Trasu lze jít, kdykoliv budete chtít. Pokud se vám podaří vyluštit tajenku, můžete si za odměnu vyzvednout drobný dárek v Informačním centru Prahy 5, Štefánikova 13-15, Praha 5, v době po-čt 8:30-16:00, pá 8:00-15:00.

A nezapomeňte, že Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci pro vás vymyslelo i dalších pět výletů. Také ty najdete na ZDE nebo ZDE. Těšíme se, že se na nich s vámi brzy setkáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…