Praha 5 vyhlíží solární energii, chce využít střechy základních škol

15.05.2022 11:47 | Tisková zpráva

Fotovoltaickou elektrárnu jako alternativní zdroj energie se pokusí využít městská část Praha 5. „Hledáme vhodné střechy škol,“ říká radní pro finance Jan Kavalírek.

Praha 5 vyhlíží solární energii, chce využít střechy základních škol
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

Záměr možné instalace fotovoltaických elektráren ve spolupráci s Pražským společenstvím obnovitelné energie už schválila rada městské části. V první fázi se prověří možnosti střech pěti základních škol, které Praha 5 zřizuje.

„Vytipovali jsme první objekty a je potřeba prověřit jejich statiku, jestli střecha unese panely a také, zda existuje možnost případného zapojení elektrárny do sítě Pražské energetiky. Pokud najdeme vhodné místo, zkusíme pilotní projekt postavit v rámci dotačního programu RES+ Modernizačního fondu,“ doplňuje radní Jan Kavalírek (TOP09).

Technici prověřují střechy barrandovských základních škol V Remízku a Chaplinovo náměstí, ZŠ Weberova, Pod Žvahovem a Nepomucká. Případnou žádost o dotaci pak Praha 5 připraví s příspěvkovou organizací HMP Pražské společenství obnovitelné energie, kterou hlavní město právě pro tyto projekty založilo.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47752 lidí

„Je to určitě zajímavá alternativa, jak získat čistou a samozřejmě také relativně levnou energii. Současně se zaváděním energetického managementu bychom v rámci příspěvkových organizací Prahy 5 chtěli významně snížit náklady a spotřebu energií,“ dodává Jan Kavalírek.

Cílem zavádění energetického managementu je v prvé řadě snížení spotřeby energie, úspora nákladů městské části a zlepšení životního prostředí. Toho bude dosaženo díky zavedení přesného monitoring spotřeby energie a elektronické analýze dat, na jejichž základě se realizují cílené investiční akce k efektivnímu snížení spotřeby energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…