Praha 6: Stovky vojáků se utkají v Bitvě na Bílé hoře

13.09.2018 13:01

Jedinečná rekonstrukce historické bitvy, která patří mezi největší svého druhu v Evropě, ovládne 22. a 23. září pláň u obory Hvězda na Praze 6. Již 14. ročník rekonstrukce Bitvy na Bílé hoře i letos přiláká nejen stovky tuzemských i zahraničních bojovníků, ale také tisíce návštěvníků.

Praha 6: Stovky vojáků se utkají v Bitvě na Bílé hoře
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

Organizátoři slibují velkolepé představení plné vojenských střetů, pyrotechnických efektů, jezdců na koních, výstřelů z děl – to vše doplněno o poutavý komentář z úst herce Václava Vydry. Akci pořádá Občanské sdružení Bílá hora 1620 ve spolupráci s městskou částí Praha 6.

„Datum 8. listopadu roku 1620 se nesmazatelně zapsalo do historie českých dějin. Střet vojsk českých stavů na jedné straně a spojeného vojska Katolické ligy a císařské armády na straně druhé rozhodl o osudu celého stavovského povstání a rozhodujícím způsobem ovlivnil osud českého státu na dalších 300 let. Naším cílem je co nejvěrněji přiblížit tuto historickou událost a připomenout významnou a dramatickou etapu českých dějin. Program akce přitom přizpůsobujeme rodinám s dětmi, aby si k časům dávno minulým mohli najít cestu i ti nejmenší,“ říká hlavní organizátor akce Martin Cholinský.

„Zvlášť v letošním, výročním roce české státnosti, je důležité si připomenout milníky, které utvářely a směřovaly další vývoj českých zemí. A těší mě, že zvláště děti mohou historii zažít ve věrném a živém podání, jistě mnohem záživnějším než z učebnic dějepisu,“ říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6.

Program na Bělohorské pláni startuje po oba víkendové dny v pravé poledne, samotná rekonstrukce bitvy pak odstartuje od 15 hodin.

Zahraniční účinkující neváhají jet stovky i tisíce kilometrů

„Od 12 hodin si lidé mohou užít doprovodný program v podobě hudební skupiny, šermířských ukázek, představení výcviku jednotek a dalších zajímavých vystoupení. Chybět nebude jaký každý rok dobové tržiště, na kterém návštěvníci najdou desítky stánků s občerstvením a řemeslnými výrobky. Stejně tak si mohou zájemci prohlédnout dobové tábory jednotlivých vojenských uskupení. Zhruba dvouhodinová rekonstrukce bitvy, ve které se představí kromě vojáků z České republiky spolky z několika zemí Evropy, konkrétně Itálie, Slovenska, Německa, Slovinska, Maďarska, Francie, Polska nebo Chorvatska, začíná v 15 hodin. Vzhledem k velkému počtu návštěvníků doporučujeme divákům přijít s určitým časovým předstihem a zajistit si pohodlně místo,“ uvedl další z organizátorů Milan Sýkora.

Letos půjde už o 14. ročník této akce, historická fakta a tedy i hlavní dějová linie je neměnná, nicméně organizátoři přidávají každoročně i doplňkový příběh, tentokrát bude vyprávět osud otce a syna, jejichž životy zasáhla válka.

„Musím říct, že pozitivní ohlasy na akci nás opravdu těší a velmi si jich vážíme. Zahraniční účinkující neváhají jet stovky i tisíce kilometrů, aby se bitvy mohli zúčastnit, každoročně také zaznamenáváme vyšší návštěvnost z řad turistů a lidí z různých koutů České republiky, nejen návštěvníků z Prahy a okolí. Tímto bych chtěl poděkovat MČ Praha 6 za jejich dlouhodobou podporu, bez které bychom takto vysoký standard akce mohli jen těžko udržet,“ uzavřel Martin Cholinský.

Další informace najdete na webu ZDE nebo na facebookové události ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…