Praha 7: Změna vytápění u 13 domů na Letné ušetří peníze i životní prostředí

13.03.2016 12:39

Třináct domů v ulicích Jana Zajíce, Korunovační a Nad Královskou oborou čeká před příští topnou sezónou změna topného média. Parovodní potrubí nahradí modernější a úspornější horkovod. Obyvatelé by měli ušetřit více než 700 Kč měsíčně. Praha 7 odmítla návrh zajistit dodávku tepla výstavbou místní plynové kotelny.

Praha 7: Změna vytápění u 13 domů na Letné ušetří peníze i životní prostředí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Budova nové radnice na Praze 7

S návrhem zřízení plynové kotelny přišla společnost DUDA SVD a.s., která vlastní výměník tepla umístěný v objektu Jana Zajíce 19a/1086. Právě přes něj je v současné době rozváděno teplo koncovým uživatelům. Návrh nahradit dálkový rozvod tepla lokálním plynovým kotlem městská část z pozice spoluvlastníka domu Jana Zajíce 19/184 odmítla.

V souvislosti s plánovanou výměnou topného média Praha 7 jednala jak s Pražskou teplárenskou, která je v dané oblasti jediným distributorem tepla na tzv. dálkonosné soustavě, tak se společností DUDA SVD, která chtěla dodávku zajistit novou plynovou kotelnou. Vytápění plynem by pro občany v současnosti bylo o něco levnější než v případě horkovodu, rada městské části se však rozhodla nejít do rizika.

„S vytápěním pomocí horkovodů jsou dlouhodobě dobré zkušenosti. Plyn je oproti tomu s ohledem na mezinárodní situaci značně nejistým médiem, což by se do budoucna mohlo odrazit na jeho ceně. Jednání s Pražskou teplárenskou byla také mnohem konkrétnější. Vycházela z oficiálních ceníků a opírala se o uzavření smlouvy o smlouvě budoucí,“ uvedl Kamil Vavřinec Mareš, zástupce starosty Prahy 7. „Společnost DUDA SVD nám poskytla pouze záměr a odhadovanou cenu. Zároveň není jisté, zda by plynovou kotelnu se všemi nezbytnými povoleními zvládli do příští topné sezóny zřídit. Ohrozit dodávky tepla pro zhruba 750 obyvatel jsme určitě nechtěli,“ doplnil Mareš.       

Součástí záměru na zbudování plynové kotelny bylo také umístění komínu na odvod zplodin na fasádě objektu v podílovém vlastnictví městské části. Místostarosta Ondřej Mirovský v této souvislosti upozorňuje, že kotel, který by intenzivně vytápěl 13 domů, by pro danou oblast znamenal zvýšení emisí.

„Bytové domy v zimě topí prakticky nepřetržitě. Určitě bychom měli především u nich upřednostňovat dálkový rozvod tepla před lokálními kotly, které by zásobily jednotlivé domy či bloky domů a zplodinami zatěžovaly celou městskou část. Je to jedna z mála věcí, které můžeme pro stav ovzduší v Praze 7 přímo udělat,“ uvedl Mirovský.  

Ke změně topného média z páry na horkou vodu by mělo dojít v létě tohoto roku u níže uvedených domů:

Jana Zajíce 19/184, 17/340, 21/162
Korunovační 22/51, 24/50, 26/594, 28/127, 30/124
Nad Královskou oborou 43/171
Havanská 21/268, 19/183, 17/182, 15/136
Úspor za teplo se obyvatelé dočkají již příští zimu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…