Praha 8: Nahlédněte do světa věznic skrze obrazy

26.04.2018 12:15

Nahlédněte naposledy do světa věznic skrze obrazy, které malovali odsouzení z Věznice v Příbrami. Výstava v Komunitním centru a zahradě Kotlaska končí 12. května. Abychom se s ní oficiálně rozloučili, uskuteční se ve středu 2. května od 17 do 20 hodin slavnostní dernisáž, spojená s doprovodným programem.

Praha 8: Nahlédněte do světa věznic skrze obrazy
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Výstavou provede Olga Karasová, která ve vězeňství pracuje už 18 let a v příbramské věznici vede výtvarné kurzy pro odsouzené. Co malování podle ní vězňům přináší? „Vnímám, že jim pomáhá odbourat stres a taky si trochu rozšiřují obzory. Protože je to práce tvůrčí, stimuluje i myšlení člověka,“ říká Olga.

Obrazy v centru Kotlaska od začátku výstavy poutají pozornost návštěvníků, kteří se také zajímají o životní osudy jejich tvůrců. „Výtvarná práce a podobné aktivity ve věznicích mají smysl samy o sobě jako smysluplné využití času člověka ve vězení, ale když dojde k jejich zveřejnění, je možné přenést sílu sdělení těchto lidí i mimo brány věznice,“ říká Kateřina Jirová – programová manažerka Komunitního centra a zahrady Kotlaska.

Program dernisáže:

  • Komentovaná prohlídka obrazů: Olga Karasová, věznice Příbram
  • Tvorba za vězeňskou zdí: debata s bývalým vězněm a malířem
  • Příklady restorativní praxe v projektu Křehká šance II.: Mgr. Lea Skřekucká, PMS ČR
  • Tvořivé zastavení nad obrazy: Monika Kaššaiová, divadelnice
  • Malé občerstvení a neformální posezení

Výstavu pořádá Komunitní centrum a zahrada Kotlaska, které provozuje nezisková organizace RUBIKON Centrum, ve spolupráci s Probační a mediační službou a Věznicí Příbram. Vstupné je zdarma.

Komunitní centrum a zahrada Kotlaska na Praze 8 je prostor pro městské zahradničení, kulturní, společenské a vzdělávací aktivity, sousedská setkání a trávení volného času. Cílem aktivit je zapojit do komunitního života co nejvíce lidí včetně těch, kteří mají za sebou trestní minulost, ale teď chtějí začít znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…