Praha 9: Všichni negativní, hlásí ZŠ Novoborská

19.04.2021 10:06

245 žáků a 40 pedagogů Základní školy Novoborská, jejímž zřizovatelem je městská část Praha 9, podstoupilo v neděli 18. dubna dopoledne PCR testy ze slin. Všichni s negativním výsledkem na přítomnost covid-19. Proto pro ně v pondělí ráno začne výuka bez absolvování nepříjemné procedury s antigenními testy, které jsou navíc málo přesné.

Praha 9: Všichni negativní, hlásí ZŠ Novoborská
Foto: Wikipedia, autor Packa
Popisek: Radnice Prahy 9

Městská část Praha 9 ve spolupráci s GHC Genetics ověřovala možnost efektivního a neinvazního testování dětí ve svých mateřských a základních školách od 17. února letošního roku. „V tuto chvíli máme připravený funkční systém testování PCR testy ze slin metodou tzv. poolingu. Je rychlý, maximálně spolehlivý, cenově dostupný a jednoduše proveditelný, navíc při zjištění pozitivity je známa i mutace viru, což je důležité pro přijímání dalších opatření proti šíření nemoci,“ konstatuje starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík a dodává, že vyhodnocení odebraných vzorků trvalo 4 a půl hodiny a metoda poolování, kdy se testuje více vzorků najednou, celý proces značně zlevnila.

Ředitel GHC Genetics Viktor Furman vysvětluje: „Výhodou je, že naše laboratoř pracuje i o víkendu. Pokud dostaneme vzorky k testování v neděli odpoledne, ještě týž den obdrží rodiče dětí prostřednictvím mobilní aplikace zprávu o výsledku. V tomto směru jsme flexibilnější než laboratoře, kde se testuje jen ve všední dny.“

Žáci ostatních devítkových škol – ZŠ Na Balabence, ZŠ Litvínovská 500, ZŠ Litvínovská 600 a ZŠ Špitálská – podstoupí PCR testy ze slin v pondělí ráno 19. dubna. Naposledy také absolvují antigenní testy dodané státem. Dále budou děti základních i mateřských škol Prahy 9 testovány PCR testy ze slin, které bude hradit MČ Praha 9 do doby, než se změní pravidla jejich financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…