Praha: Primátor zahájil Václavské Vánoce bez aut

18.12.2011 11:34

Primátor Bohuslav Svoboda dnes spolu se starostou MČ Praha 1 Oldřichem Lomeckým a s Janem Adámkem, předsedou Sdružení Nového Města pražského, slavnostně zahájili akci Václavské Vánoce.

Praha: Primátor zahájil Václavské Vánoce bez aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

V doprovodu pražské zvonohry se rozsvítil první vánoční stromeček v novodobé historii náměstí a začali vánoční trhy. Celá akce je velmi unikátní: jako první v celé Praze zde bude pro veřejnost k dispozici Betlémské světlo, bude se zde na Štědrý den sloužit první venkovní bohoslužba přímo na náměstí a o vánočních svátcích pak bude Václavské náměstí uzavřeno pro automobily.

„Poprvé budou vánoční svátky na Václavském náměstí bez ruchu aut. Věřím, že zakládáme novou tradici, kdy se střed Prahy zklidní a přiblíží se Pražanům,“ řekl primátor hlavního města. „Nadále se budu zasazovat o zlepšení situace na Václavském náměstí: kromě zvýšení bezpečnosti zde například chystáme výměnu odpadkových košů za nové tipy, které zamezí bezdomovcům se v nich přehrabovat,“ dodal primátor.

„Zaslali jsme spřáteleným společnostem a jejich zaměstnancům i ostatním z Václavského náměstí a jeho okolí dopis, kde celou akci přibližujeme a žádáme je o zpětnou vazbu,“ řekl Jan Adámek ze Sdružení Nového Města pražského.

Všechny tři vánoční svátky nebudou na celém náměstí od 11.00 hod. dopoledne do 22.00 hod. do večera automobily. Na Štědrý den ve 22.00 hod se bude pod sochou sv. Václava sloužit venkovní bohoslužba na Václavském náměstí od 22.00, kterou povede farář Antonín Klaret Dubrowski z Řádu menších bratří Františkánů.

Po dobu vánočních svátků bude na Václavském náměstí tradičně ponocný ohlašovat troubením na trubku novou hodinu a každý den ve 14.00 / 16.00 / 18.00 budou u vánočního stromu připraveni průvodci (PIS), kteří zdarma na prohlídce ukáží zájemcům celé Václavské náměstí a povypráví o pohnuté historii náměstí. Pražané tak budou moci využít celého náměstí ke svému korzování, užívání si vánoční atmosféry a rozjímání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…