Praha: Zastupitelstvo potvrdilo nákup Milíčovského rybníka

21.10.2016 19:30

Do majetku hlavního města Prahy přibyl Milíčovský rybník v katastrálním území Újezd a dva přilehlé pozemky v katastrálním území Háje a Petrovice. Zastupitelstvo hl. m. Prahy včera potvrdilo jejich odkup za celkovou cenu 6 848 100 Kč bez DPH.

Praha: Zastupitelstvo potvrdilo nákup Milíčovského rybníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Hlavní město vlastní většinu pozemků v přírodní památce Milíčovský les a rybníky. Předmětem ochrany přírodní památky je soubor přirozených doubrav, olšin, vlhkých luk a rybníků, významná společenstva rostlin a biotop chráněných živočichů. Přírodní památka je známa především jako území s největší diverzitou obojživelníků na území hl. m. Prahy. Stav vodní hladiny Milíčovského rybníka také přímo ovlivňuje stav vodní hladiny v přilehlých tůních a hladinu podpovrchové vody na přilehlých vlhkých loukách.

„Odkupem tohoto unikátního území dojde ke sjednocení soustavy vodních ploch a přilehlých přírodních biotopů s množstvím rostlin a živočichů, které budou plnit funkci rekreační a díky možnosti zajištění vody i protipovodňovou,“ řekla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Význam Milíčovského rybníka je taktéž vodohospodářský. Rybník je součástí soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka na zhruba dvou kilometrech vodního toku. Tato soustava vodních ploch je mimo jiné velmi významná z pohledu retence vody v krajině, předposlední (nabízené pozemky k. ú. Háje a k. ú. Petrovice) zároveň plní funkci protipovodňovou v případě nárazových srážek v povodí potoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…