Přerov: Kdo chce získat byt od města, musí od února akceptovat vyšší cenu než doposud

02.02.2023 13:44 | Tisková zpráva

Počínaje únorem se zvyšuje minimální cena za metr čtvereční u nově uzavíraných nájemních smluv k bytům ve vlastnictví Přerova. Prakticky to znamená, že kdo bude žádat o byt, musí v rámci soutěže u „tržních“ bytů nabídnout za metr čtvereční minimálně 70 korun oproti současným 60 korunám. U bytů sociálních a dostupných je stanovena pevná částka nájmu 66,23 korun – a u bytů se sníženou kvalitou 59,60 korun. Byty zvláštního určení, DPS a bezbariérové je nově možno získat za stanovený nájem 47,41 korun za metr čtvereční.

Přerov: Kdo chce získat byt od města, musí od února akceptovat vyšší cenu než doposud
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Oproti dřívější praxi jde o navýšení zhruba o osm korun na metr čtvereční, ale podle slov náměstka primátora Miloslava Dohnala je obecně nabídka od občanů, kteří chtějí získat městský byt, mnohem vyšší. „Například u posledního bytu, který jsme nabídli, byla od zájemce nabídnuta nejvyšší cena 154 korun za metr čtvereční, takže se dá říct, že naše laťka je nastavena stále nízko,“ vysvětlil Dohnal.  Stávající nájemci bytů ale musejí počítat s tím, že k 1. květnu – stejně jako v předchozích letech – bude nájemné zvýšené o míru inflace, vyhlášenou Českým statistickým úřadem. „Do 15. dubna nájemníkům dáme vědět, jak se jim nájem navýší. Nicméně už teď víme, že pro rok 2023 činí inflace 15,1 procenta,“ upřesnil Marek Rybářík z odboru majetku.
 
Město Přerov vlastní 1405 bytů, z toho neobyvatelných je jich z důvodu morálního opotřebení 150. „Naším cílem je tyto byty v horizontu čtyř let opravit a nabídnout občanům města k dispozici jako cenově výhodnou alternativu ke komerčním pronájmům. S touto iniciativou jsme již začali. V současné době je opraveno 15 bytů z kategorie dostupných za zhruba 6 milionů korun a opravuje se 32 bytů z kategorie „tržní“ za asi 15 milionů korun,“ doplnil náměstek Miloslav Dohnal. Připomněl rovněž, že městské byty jsou roztříděny do pěti kategorií - sociální, dostupné, speciální, startovací a „tržní“. První čtyři kategorie obsazuje odbor sociálních věcí a školství na základě momentální sociální potřeby v rámci vlastního šetření a na základě předložených dokumentů. Smlouva je uzavírána na dobu tří, šesti nebo dvanácti měsíců - a při plnění všech povinnosti se následně prodlužuje maximálně o jeden rok. „Byty takzvaně „tržní“ jsou obsazovány na základě výběrového řízení, kdy rozhodujícím faktorem je nabídnutá cena za metr čtvereční a měsíc. Splnit musí také podmínky stanovené městem, jednou z nich je například schopnost hradit své náklady spojené s budoucím bydlením, včetně případného posouzení sociálního statutu,“ uvedl náměstek Dohnal.
 
O kolik se od 1. února zvyšuje minimální cena za metr čtvereční u nově uzavíraných nájemních smluv?
 
Sociální:
byt standard: z 57,54 Kč/m2 na 66,23 Kč/m2,
byt snížená kvalita: z 51,78 Kč/m2 na 59,60 Kč/m2.
 
Dostupné:
byt standard: z 57,54 Kč/m2 na 66,23 Kč/m2,
byt snížená kvalita: z 51,78 Kč/m2 na 59,60 Kč/m2.
 
Byty zvláštního určení, DPS, bezbariérové
z 41,19 Kč/m2 na 47,41 Kč/m2.
Ostatní byty mimo byty sociální a dostupné (soutěž „tržní“)
z 60,00 Kč/m2 na 70,00 Kč/m2. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …