Přerov: Letos se zvedne nájemné o 2,1 procenta. Zvýšení se vyhnou majitelé starých smluv

13.03.2019 19:53

Nájemníkům v přerovských městských bytech se od května zvedne nájemné o 2,1 procenta. Zvýšení nájemného o takzvanou inflaci se týká 825 domácností – 548 žijících ve standardních obecních bytech a 277 v domech s pečovatelskou službou.

Přerov: Letos se zvedne nájemné o 2,1 procenta. Zvýšení se vyhnou majitelé starých smluv
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„K navyšování nájemného tímto způsobem dochází už pátým rokem, sazba se mění každý rok, v loňském roce byla například 2,5 procenta. Ovšem navýšení nájemného o inflaci se týká pouze nájemců, kteří mají ve smlouvě takzvanou inflační doložku, tedy těch novějších smluv,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Podotkl, že je v Přerově početná skupina nájemců – necelých 500 domácností, které mají starou nájemní smlouvu, kde nebyla inflační doložka uvedena. A těmto domácnostem není možné na nájemné sáhnout, protože nikdo nemůže donutit nájemce, aby podepsal dodatek ke smlouvě a přijal tím navýšení o inflaci. „Tento systém mi nepřijde spravedlivý, ale právo je na straně majitelů dnes už historických smluv. Rada města mohla tuto informaci pouze přijmout,“ konstatoval náměstek Zácha, který zároveň podotkl, že bude trvat ještě možná i několik desítek let, než „staré smlouvy“ vyprší a budou nahrazeny novými – těmi s inflační doložkou.

Zvýšení nájemného si nestanovuje magistrát podle vlastních propočtů – úředníci vycházející z údajů o inflaci od Českého statistického úřadu za předešlý rok. Pro přerovské nájemníky to prakticky znamená, že ročně zaplatí městu za bydlení v průměru o 500 korun více, dohromady tedy pošlou na účet města 407 tisíc korun. „Pokud bychom brali, že průměrný byt v domě s pečovatelskou službou může mít plochu asi 35 metrů čtverečních, potom navýšení měsíčního nájmu za tento byt bude dosahovat maximální výše 26 korun. U bytu standardního s plochou 60 metrů čtverečních tak může navýšení měsíčního nájemného dosahovat částky 64 korun,“ upřesnila Eva Pospíšilíková z oddělení bytové správy přerovského magistrátu.

Město Přerov má celkem 1413 bytů, z toho 120 je aktuálně volných, protože jsou neobyvatelné a čekají na opravu před možným nastěhováním nových nájemníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…