Přerov: Pestré květinové koberce brzy zaplaví město, ozdobená květinami bude i nová mlžná brána

14.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

Přerovské jarní ulice budou i v letošním roce rozmanitou přehlídkou barev a vůní. I když zima ještě nepředala jaru žezlo, koberce z ladoněk, krokusů či tulipánů se už začínají rýsovat.

Přerov: Pestré květinové koberce brzy zaplaví město, ozdobená květinami bude i nová mlžná brána
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„V těchto dnech můžeme na trávnících vidět jarní cibuloviny, které byly vloni na podzim vysázeny v několika lokalitách – zejména na třídách Gen. Janouška a 17. listopadu, v ulicích Želatovská a Bezručova. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
V posledně jmenované ulici, v parčíku s majákem, byly vysázeny krokusy, které pokvetou modře, fialově a bíle,“ vzpomněl radní Michal Zácha. O kousek dál, v Michalově - v blízkosti psího hřiště, budou k vidění drobné zplaňující cibuloviny jako jsou ladoňky, krokusy, modřence, drobné tulipány a narcisy. Na třídě Gen. Janouška a v ulici Želatovská, naproti obchodního centra Koloseum, je v zemi bílo – červená směs cibulovin a na třídě 17. listopadu, od kašny až po autobusovou zastávku, bude za pár dnů těšit kolemjdoucí pestře kvetoucí směs cibulovin. „Vykvétají i cibuloviny, které byly vysázeny v minulých letech u kina Hvězda, na náměstí Svobody, v ulicích Pod Valy a Velká Dlážka. Také mobilní nádoby v ulicích Bratrská, u Přerovanky a na náměstí TGM byly osázeny dvouletkami, které kvetly celou zimu a pokvetou do května,“ doplnil Petr Školoud z odboru majetku města. Ten zároveň vzpomněl, že v průběhu dubna a května je v plánu výsadba lilií pod hradbami v ulici Spálenec a následně i na kruhovém objezdu v Želatovské ulici, které budou kvést v létě. „A v jarním období bude osázena i ulice Palackého novým živým plotem a trvalkovým záhonem,“ doplnil.

Samostatnou kapitolu bude tvořit hlavní přerovské náměstí, jehož „betonovou“ podobu Přerované kritizují a přejí si, aby bylo více zelené. „Chceme Masarykovo náměstí opět oživit muškátovými pyramidami, které se na místě objeví po třech zmrzlých mužích. Kromě toho tu bude mít premiéru nová mlžná brána a sedm nádob s květinami, které by designově měly do prostředí pěkně zapadnout – z toho tři nádoby budou sloužit k usazení této brány. A ve spolupráci s městkou architektkou se pokusíme náměstí vylepšit ještě i dalšími novinkami, o nichž aktuálně jednáme,“ řekl vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal. Před Velikonocemi tady „vyroste“ i kraslicovník – a pokud se od občanů podaří získat dostatek jarních dekorací, budou zavěšeny i na hlohy, které lemují náměstí. I to přinese šedivému náměstí porci pestrosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

19:27 Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

Severní terasy a Žižkovy sady v centru Hradce Králové jsou opět blíže celkové rekonstrukci. Radní na…