Přerov: Strážníci se vydávají do barů, na výmluvy slyšet nebudou

08.10.2015 8:32

Majitelé přerovských restaurací, barů, kaváren, hospůdek, hudebních klubů a čajoven by měli zbystřit. Od tohoto týdne až do začátku listopadu je totiž čeká návštěva přerovských strážníků, kteří jim přijdou připomenout, že v jejich podniku nesmí děti a mladiství popíjet, nebo užívat tabákové výrobky.

Přerov: Strážníci se vydávají do barů, na výmluvy slyšet nebudou
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Upozorníme je, že nejde jen o to, jestli pivo, víno či panáka prodali nebo podali, ale v jejich provozovně ani nesmí pobývat nedospělý člověk, který je ovlivněný alkoholem nebo jinou návykovou látkou,“ zdůraznil šéf přerovských strážníků Omar Teriaki. Liché tak podle něj budou výmluvy typu „tu vodku mu koupil asi starší kamarád“, nebo „s tím jointem sem ten chlapec už musel přijít“, popřípadě „asi nám ta holka ukázala falešnou občanku“.

„Navazujeme tímto na naši akci s pracovním názvem „Kouřící láhev“, kterou jsme zahájili v září. Kontrolovali jsme podnikatele a zjistili, že si mnozí z nich myslí, že se zbaví odpovědnosti, když uvedou, že oni nebo jejich personál alkohol dítěti nebo mladistvému nepodali či neprodali. Tak tomu ale není. Proto jsme zahájili „kolečko“ vysvětlování,“ doplnil Omar Teriaki. Nejdříve tedy budou strážníci provozovatele opětovně upozorňovat, pak i důsledně kontrolovat – a podle novely přestupkového zákona mohou prohřešek ocenit blokovou pokutou až do výše 5 tisíc korun.

Opilí mladiství mají ve statistikách i v pamětích strážníků své místo. „Vzpomínám si třeba na případ dívky, která se potácela evidentně opilá po náměstí, a jen těsně ji minul autobus. Zachytilo ji oko kamery, kontaktovali jsme ji – ale dotyčná nebyla schopna říct téměř nic. Vzpomněla si pouze na to, že pila rum. Nadýchala 2 a půl promile, skončila v nemocnici a rodiče pak čekal pohovor s kurátorem,“ řekl zástupce ředitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek. Policejní archiv může podobných příběhů nabídnout stovky. „Před časem nám třeba volal občan, který objevil na lavičce „bezvládné“ tělo dítěte. Na místě jsme našli pozvraceného patnáctiletého chlapce, kterému stačilo jedno promile alkoholu, aby přestal vnímat okolí. Školáka jsme předali překvapenému otci,“ konstatoval Miroslav Komínek.

Ten navíc připomněl, že i když je tato preventivní akce strážníků zaměřena na provozovatele podniků, měla by přimět i rodiče, aby se svými dětmi na téma „alkohol“ promluvili – pokud se tedy nechtějí setkat tváří v tvář s kurátorem pro mládež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…