Prevence ztráty bydlení v městské části Brno-sever

06.12.2021 21:23 | Tisková zpráva

Prevence ztráty bydlení je nástrojem sociální politiky městské části Brno-sever, který při správném a včasném využití může zamezit pozdějším špatně nebo nákladně řešitelným situacím. Nejenže šetří prostředky a lidské kapacity na straně městské části, ale zároveň dokáže zabránit těžko řešitelné existenční situaci na straně klienta.

Prevence ztráty bydlení v městské části Brno-sever
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Projekt prevence ztráty bydlení a podpory bydlení je výsledkem aktivní snahy městské části Brno-sever v řešení dlouhodobého problému s neplatiči nájemného v obecních bytech. Nejenže městská část z důvodu dlouhodobé prodlevy v řešení problému přichází o finanční zdroje, ale ignorování této skutečnosti také napomáhá ke vzniku rozsáhlých sociálních problémů, a tím i vyloučených lokalit.

Dalším cílem projektu je zajistit klidné soužití všech nájemníků v bytových domech, a to za pomoci poradce pro bydlení. Nedílnou součástí projektu je součinnost městské části s neziskovými organizacemi IQ Roma servis a DROM, romské středisko. Východiskem této spolupráce je obsazení čtyř pozic romských poradců, jejichž hlavní pracovní náplní bude úzká kooperace s odborem bydlení, sociálním odborem, vedením radnice, partnery projektu a s klienty projektu. Projekt je plně financován z Norských fondů a výše podpory činí 7 milionů korun.

Důvodem, proč je důležité situaci akutně řešit, je především fakt, že pokud se tito lidé ocitnou na ulici, dochází k jejich přesunu mezi jednotlivými lokalitami a nic se tím neřeší. Situace často dochází až tak daleko, že společné soužití v domě není dále možné. Problematika ztráty bydlení se v MČ Brno-sever netýká pouze romského etnika, ale všech obyvatel vyloučených lokalit, kteří se ocitnou v obdobné situaci a jsou ochotni aktivně hledat řešení. „Cílem projektu není slepá podpora chronických neplatičů a narušitelů společného soužití v jednotlivých lokalitách a konkrétních domech, ale jejich transformace v nájemníky schopné dostát svým závazkům spojeným s bydlením,“ říká o projektu radní pro sociální oblast Nikola Staňková.

Pokud vás téma projektu a jeho samotná realizace zajímá více, sledujte 8. prosince 2021 od 17 hodin úvodní konferenci, která se kvůli pandemickým opatřením bude konat prostřednictvím on line přenosu. Přenos můžete sledovat na stránkách městské části Brno-sever (přímý odkaz: https://bit.ly/3dtPYDi), kde bude vysílání spuštěno těsně před zahájením konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…