Příbram: Tříkrálový průvod směřuje za Svatou rodinou

03.01.2023 13:23 | Tisková zpráva

Mezi první akce nového roku patří svátek Tří králů, který v Příbrami máme spojen s průvodem, v jehož čele Kašpar, Melichar a Baltazar jedou za Svatou rodinou na živých velbloudech. Po vynucené pauze si letos akci užijeme, a to přímo na svátek Tří králů.

Příbram: Tříkrálový průvod směřuje za Svatou rodinou
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

V pátek 6. ledna projde ulicemi města Tříkrálový průvod. Průvod v čele s třemi králi vyjde v 16 hodin od budovy radnice. Přes Jiráskovy sady a Pražskou ulici bude směřovat ke Svaté rodině na náměstí T. G. Masaryka. V letošním roce dojde k obměně, kdy Marie s Ježíškem a Josefem nebudou koledníky očekávat na pódiu, ale v betlému u příbramského vánočního stromu, kde nahradí vyřezávané figury.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28232 lidí

Ježíškovi přivezou Tři králové tradiční dary, tedy zlato, kadidlo a myrhu. Po předání darů pro Ježíška pronesou krátké poselství a poté se vydají mezi lid a obdarují také nejmenší návštěvníky. Velkou radost dětem zcela jistě udělá přítomnost zmiňovaných velbloudů – Fatimy, Abdula a Aiši, kteří na náměstí po dobu akce setrvají. K potěšení přispěje vystoupení dětského pěveckého sboru Jiráskáček.

Na svátek Tří králů bude v režii Charity Příbram zahájena Tříkrálová sbírka. Výtěžek ze sbírky bude v letošním roce určen na obnovu vybavení Denního stacionáře. Přispět do sbírky je možné hned několika způsoby – koledníkům přímo v ulicích, do kasiček Charity Příbram, které budou umístěny tentokrát v Denním stacionáři na náměstí T. G. Masaryka a na Svaté Hoře. Přispět do sbírky je také možné online.

Co znamenají iniciály psané na dveře?

Nápis K+M+B+2023 si mnozí mylně vykládají jako zkratku jmen králů. Ve skutečnosti jsou tato tři písmena odvozena od věty Christus Mansionem Benedicat, což v překladu znamená „Kriste, požehnej toto obydlí“. Plusy jsou třemi křížky, které symbolizují Nejsvětější Trojici.

K svátku Tří králů se váže také řada pranostik, zde alespoň pár z nich:

  • Na Tři krále o hodinu dále.
  • Je-li na Tři krále větrno, bude úrodno.
  • Bude-li na Tři krále mnoho hvězd, urodí se mnoho brambor.
  • Je-li tříkrálová noc hvězdnatá, budou se rodit beránci, býčci, kozlíci a kluci.
  • Na Tři krále mrzne ve dne i v noci stále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…