Příbram: Zastupitelé schvalovali poplatky, senioři nad 70 let zaplatí za odpady méně

09.11.2023 7:17 | Tisková zpráva

Při pondělním jednání zastupitelstva se mimo jiné diskutovalo o výši poplatků za psy, odpady a ubytování pro rok 2024. Senioři nad 70 let získají výhodu.

Příbram: Zastupitelé schvalovali poplatky, senioři nad 70 let zaplatí za odpady méně
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Hned tři body na programu jednání zastupitelstva města se týkaly poplatků. Jako první se projednávala vyhláška o místním poplatku za psy. Zastupitelé se shodli na stávající výši poplatku, a majitelé psů tedy nebudou v příštím roce platit za své čtyřnožce více. V Příbrami je poplatek ze psů rozdělen do několika úrovní, např. podle bydliště (rodinný dům, panelák) nebo podle počtu psů. Senioři nad 65 let jsou od poplatku osvobozeni.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Dalším projednávaným byl poplatek, který se týká každého občana města, tedy poplatek za obecní systém odpadového hospodářství.

„Pro nadcházející rok se poplatek za odpady zvyšovat nebude, zůstane na výši 720 korun za osobu a rok, přestože skutečné náklady jsou mnohem vyšší. Ke změně ale nakonec dojde, a to u našich občanů seniorů nad 70 let věku, kteří budou pro rok 2024 platit pouze 50 procent celkové částky. Spoluobčané, kteří v roce 2024 dosáhnou věkové hranice 70 let, uhradí pro zmíněný rok za odpady 360 korun,“ uvedl po jednání starosta města Jan Konvalinka.

Zatímco u poplatku za psy ke změně nedošlo, u poplatku za odpady došlo k snížení úhrady u občanů nad 70 let, u místního poplatku z pobytu bylo projednáváno jeho navýšení. Ze stávajících 10 korun za osobu a noc byl poplatek, který hradí návštěvníci města v ubytovacích zařízeních, zvýšen na částku 25 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…