Projekt z Dáme na vás ukázal, že pitná voda je v Brně kvalitní

07.05.2022 13:32 | Tisková zpráva

Zkoumání a navržení zlepšení kvality pitné vody ve městě bylo cílem projektu Za zdravější a lepší vodu v Brně (PD). Ten v roce 2018 získal podporu veřejnosti v participativním rozpočtu Dáme na vás.

Projekt z Dáme na vás ukázal, že pitná voda je v Brně kvalitní
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Komplexní projekt Za zdravější a lepší vodu v Brně (PD) potvrdil, že kvalita pitné vody v Brně je výborná.

„Přístup ke kvalitní a čisté vodě je základním předpokladem pro život, takže podrobné sledování kvality brněnské vody v rámci projektu participativního rozpočtu Dáme na vás považuji za významnou součást ochrany tohoto cenného zdroje,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

V rámci participativního rozpočtu Dáme na Vás bylo zrealizováno zpracování studie Za lepší a zdravější vodu v Brně. Odborníci z výzkumného ústavu AdMaS VUT a společnosti Brněnské vodárny a kanalizace společně vyhodnocovali měřeními v průběhu celého roku stav pitné i odpadní vody v Brně. Výzkumný tým stanovil pro dlouhodobý monitoring mikropolutantů a mikroplastů v pitné a odpadní vodě města Brna přísnější kritéria, než jsou běžně sledovaná, a zaměřil se zejména na hodnoty léčiv, narkotik a psychotropních látek, pesticidů a možnosti jejich odstranění. Studie potvrdila velmi vysokou kvalitu pitné vody z obou zdrojů, tedy vodní nádrže Vír i z Březové nad Svitavou, a zabývala se i možnostmi intenzifikace úpravy odpadních vod o další stupně technologií čištění, které jsou schopny redukce i vysoce perzistentních látek.

„Cílem mého projektu bylo zpracování studie, jak zlepšit obecně kvalitu vody odtékající z čistíren odpadních vod i kvalitu vody kohoutkové,“ dodal navrhovatel projektu Zdeněk Herblich.

Projekt byl podpořen z Dáme na vás částkou 2,95 milionu korun. Výsledky z průběhu projektu najdete ZDE.

Studii bude moci provozovatel ČOV využít v budoucím rozvoji zařízení. Pomoci může při volbě vhodných technologií pro vyšší stupně čistění vod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …