Prostějov: Dnes si připomínáme 630 let od „povýšení“ na město

27.03.2020 10:02

Stalo se tak udělením práva výročního trhu.

Prostějov: Dnes si připomínáme 630 let od „povýšení“ na město
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Píše se rok 1390. „Vládcem“ Prostějova je již čtrnáct let Petr z Kravař a Plumlova. Tento ekonomicky a politicky úspěšný šlechtic své doby a nejvyšší komorník olomouckého soudu si byl dobře vědom role Prostějova ležícího na staré obchodní cestě z Podunají k Baltu a také chtěl podpořit rozvoj řemesel a obchodu. Využil proto dobrých vztahů s moravským markrabětem Joštem, jehož podporoval v konfliktu s bratrem Prokopem a požádal jej o udělení prvního výročního trhu pro Prostějov.

Latinsky psaná listina nese datum 27. března 1390 a moravský markrabě Jošt jí udělil Prostějovu právo svobodného výročního trhu na den Nanebevstoupení Páně (tj. ve čtvrtek v šestém týdnu po Velikonocích). Toto datum není datem povýšení na město. Privilegium výročního trhu je podle historiků významným atributem potvrzujícím městský charakter daného místa. Při trhu se měla dodržovat v Prostějově stejná práva jako v jiných městech markrabství. Byl označován jako „trh svatodušní“ a mohli se ho účastnit místní i cizí řemeslníci a obchodníci. Cizí byli osvobozeni od placení mýta. Uvedená listina existuje jen v opise v nejstarší městské knize Prostějova.

Petr z Kravař podpořil rozvoj Prostějova v roce 1391 založením augustiniánského kláštera, který měl významnou roli v duchovní správě města i při rozvoji vzdělanosti. Byl určen pro 12 řeholníků s proboštem a byl zasvěcen svátku Navštívení Panny Marie. Klášterní kostel byl zachován, ale klášter byl rozbořen za husitských válek v roce 1423 a z budov zůstala jen torza (například zeď křížové chodby). Západně od náměstí založil Nové město, které bylo samostatným celkem s vlastním rychtářem. V roce 1406 spojil Petr z Kravař Staré a Nové město v jeden celek a podřídil jej olomouckému právu.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

V roce 1392 byla založena městská kniha zaznamenávající důležité právní a hospodářské záležitosti města. Město spravuje městská rada, má svého purkmistra (dříve fojta či rychtáře). Rozvíjí se různá řemesla, vaří se pivo, šenkuje víno a postupně přibývají další výroční trhy. Prostějov tak na počátku 16. století má již čtyři výroční trhy a v roce 1528 získává od Ferdinanda I. ještě týdenní trh pondělní.

K 600. výročí udělení městských práv proběhla ve dnech 24. a 25. dubna 1990 vědecká konference Prostějov a jeho místo v dějinách Moravy. Vystoupil na ní s úvodním referátem „Prostějov – pohled zpátky a pohled dopředu“ prostějovský rodák a historik Josef Polišenský. Historik obecných dějin raného novověku nacházel informace o Prostějově v archivech celého světa, od Vídně po Santiago de Chile. O rodu pánů z Kravař zde řekl toto:

„Kravařské období je fascinující mimo jiné i osudy svých členů; Pavla z Kravař (Craw), který byl upálen na náměstí skotského města St. Andrew, i Jindřicha z Kravař a Plumlova, který se účastnil roku 1415 kostnického koncilu, patřil s Václavem z Donína a Janem z Kozí k milcům Václava IV. a po koncilu, jak dosvědčují listiny z archivu aragonské koruny v Barceloně, podnikl přes Valencii cestu do poutního Santiaga de Compostela.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…