Prostějov: Obyvatele trápí málo parkovacích míst, stav komunikací a chodníků

22.11.2015 17:49

Další v řadě setkání vedení města Prostějova s občany včera přineslo diskuzi s obyvateli sídliště Hloučela. Debatovat přišlo kolem desítky lidí.

Prostějov: Obyvatele trápí málo parkovacích míst, stav komunikací a chodníků
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

První náměstek primátorky Zdeněk Fišer přítomné seznámil se všemi investičními akcemi, které se v této části města letos podařilo zrealizovat. Zmínil poslední investici, kterou byla pokládka nového povrchu takzvané severní obslužné komunikace, v trase od nemocnice směrem ke stadionu. Pokládka tichého asfaltu si vyžádala zhruba čtyři miliony korun. Další akcí byla energeticky úsporná opatření mateřské školy, kde se prováděla výměna oken a zateplení fasády. Vše v hodnotě kolem pěti milionů korun. Opravou prošel i obytný dům v ulici Jana Zrzavého, kde se práce zaměřily na zateplení budovy, novou fasádu, výměnu oken a střechy. Vše opět za pět milionů korun. Z drobnějších akcí náměstek Fišer zmínil opravu chodníků, v novém jsou i rozvody vody v základní škole. Ve fázi příprav je rozšíření biokoridoru Hloučela nebo projekt na nový park v lokalitě za nemocnicí.

„Celkem jsme v letošním roce do zdejší části města investovali patnáct a půl milionu korun,“ vyčíslil náměstek Fišer s tím, že další investice jsou již naplánovány. Jejich osud bude jasnější až po schválení rozpočtu na příští rok. „Připravujeme projekt na zmíněné rozšíření biokoridoru, dále opravy a vybudování dalších chodníků, osvětlení přechodů, případně stavbu protihlukové stěny,“ doplnil Fišer. Kromě stavebních akcí v této oblasti došlo i na rozšíření zeleně.

Obyvatele trápí úzké komunikace ve vnitroblocích sídliště. „Nejsou tady chodníky, parkují zde auta, chodci musí uhýbat na trávník, velká auta jej rozjíždí,“ postěžovala si jedna z přítomných obyvatelek. Lidé také upozornili na nekvalitní opravy chodníků, které se následně propadají. Podle upozornění prvního náměstka Zdeňka Fišera vnitrobloky nejsou určeny a nikdy nebyly pro parkování vozidel. „Problém je v tom, že v době kdy se sídliště stavělo, asi před pětadvaceti lety, bylo méně aut a tedy i méně parkovacích míst. Postupně na navýšení parkovací kapacity pracujeme. Co se týká chodníků, je přirozené, že po opravě sedají. Firmy, které práce prováděly, je postupně musí dosypávat. “

Dotazy se týkaly nepořádku, který vzniká při venčení psů, padly i stížnosti na neustálý štěkot vycházející z jednoho z bytů. „Pokud jste svědky znečišťování, či dlouhodobého hluku je třeba se obrátit na Městskou policii Prostějov,“ doporučil náměstek Jiří Pospíšil a doplnil, že stížnosti předá vedoucímu Domovní správy k prošetření.

Debata se dotkla možnosti pokračování cyklostezky končící u občerstvení Luto a mizejících značených přechodů, takzvaných zeber. Situaci s přechody objasnila primátorka Alena Rašková, která upozornila přítomné na nové ministerské nařízení. „Sama jsem nevěřila vlastním očím a několikrát jsem si to ověřovala. V Prostějově mělo být zrušeno asi pětadvacet přechodů, nakonec jsme se s policisty domluvili, že se jich dvacet nechá. Nařízení ministerstva jsme neposlechli.“

Z tohoto setkání bude pořízen oficiální zápis, který projedná porada vedení a přidělí příslušným odborům úkoly na základě podnětů občanů. Zápisy budou na webu města zveřejněny po ukončení celé série setkání s občany. Další setkání vedení města s obyvateli bude 26. 11. 2015 v 17 hodin, v RG a ZŠ města Prostějova, Studentská ulice 2, v jídelně školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.