Prostějov: Rok 2024 bude patřit Jiřímu Wolkerovi

08.01.2024 16:28 | Tisková zpráva

V lednu letošního roku si připomínáme sto let od úmrtí slavného prostějovského rodáka Jiřího Wolkera. Po celý rok si budeme různými formami připomínat dobu, ve které žil, vyrůstal a i odkaz, který nám zanechal.

Prostějov: Rok 2024 bude patřit Jiřímu Wolkerovi
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Město Prostějov může být a je na svého rodáka Jiřího Wolkera patřičně hrdé. Pocházel z harmonického prostředí významné prostějovské rodiny a kulturní ovzduší v rodině jej výrazně ovlivnilo. Měl hudební, výtvarné i jazykové nadání a hrál na klavír i housle. Hrál divadlo, hodně četl a recitoval. Už jako chlapec psal první básně a povídky a ve 14 letech byl organizátorem studentského časopisu Naše kvarta. Jednu z prvních básní věnoval své studentské lásce, dceři prostějovského starosty Marii Horákové. Jiří Wolker ve městě studoval gymnázium, které dnes nese jeho jméno. Patřil také třeba k zakladatelům skautingu ve městě. V Prostějově mladý Wolker organizoval různé kulturní akce, od besídek v Sokole, přes školní akademie, koncerty a divadla až po sobotní schůzky přátel v salóně Wolkerových. Faktem je, že minulý režim se snažil zneužít část jeho tvorby, nicméně za poslední tři desítiletí se podařilo najít a veřejnosti představit i jeho druhou tvář – poetického a citlivého básníka.

Právě na jeho počest bude kulturní program města na rok 2024 tematicky laděn do doby kdy žil a tvořil, bude vzpomínat na výjimečného rodáka a odkazovat se na jeho tvorbu.     

Hned příští pátek (12. 1. 2024) nás čeká městský ples, který se ponese tematicky v duchu 20. let minulého století, tedy v duchu doby, ve které Wolker žil a tvořil. V únoru nabídneme v rámci Dne průvodců komentovanou prohlídku Po stopách Jiřího Wolkera, v březnu v městské knihovně proběhne poetický podvečer s básníkovými verši. Muzeum a galerie nabídne od února kratší i dlouhodobější výstavy věnované tomuto básníkovi. Kromě výstavy bude květnová muzejní noc věnovaná speciálně této básnické osobnosti.

K celoročnímu programu se připojila i řada institucí ve městě. Například Gymnázium Jiřího Wolkera, městská knihovna, Muzeum a galerie v Prostějově, Základní umělecká škola, Městské divadlo, kulturní klub DUHA nebo Střední odborná školu podnikání a obchodu.

V květnu například ožije náměstí T. G. Masaryka historickým dnem v duchu 1. republiky, na který se Jiří Wolker samozřejmě osobně dostaví. Z akcí základní umělecké školy nesmíme opomenout divadelní festival MEDart či odpoledne mladých básníků s podtitulem čtení autorských básní studentů a žáků ZUŠ.

Jako město módy organizujeme v rámci Prostějovského kulturního léta každoročně módní přehlídku, a ta letošní bude v prvorepublikovém duchu.

„Každý rok se koná přehlídka poezie Wolkrův Prostějov - hlavní dramaturgie zůstane obdobná, jako v uplynulých letech. Již víme, že festival se uskuteční ve dnech 11. až 15. června. Samozřejmě počítáme s tím, že se letošní celostátní Festival poezie ponese v duchu Wolkerova výročí. Připomene ho i výstava vybraných plakátů z uplynulých ročníků Wolkrova Prostějova. Bohužel právě plakáty z prvního ročníku tohoto festivalu se nedochovaly, máme k dispozici až ten druhý, ale i tak to bude bezesporu zajímavý exkurz nejen do historie Wolkrova Prostějova, ale také do doby, v níž tyto grafiky vznikaly,“ doplňuje náměstkyně pro oblast cestovního ruchu Milada Sokolová.

A co všechno už teď připomíná známého básníka? Kde všude ve městě na něj můžete narazit?

Bezesporu je to jeho rodný dům s bustou na náměstí T. G. Masaryka, dále „sedící“ Jiří Wolker na lavičce, který se na svůj dům dívá. Svoji „stojící“ sochu má Jiří Wolker na Hlaváčkově náměstí a připomíná ho i jméno jednoho ze zdejších gymnázií a samozřejmě také jeho hrob na městském hřbitově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…