Prostějov: Umělci zvučných jmen se sejdou na čtrnáctém ročníku divadelní přehlídky

24.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

Prostějovští návštěvníci festivalu APLAUS 2021 se mohou těšit na Jiřího Langmajera, Pavla Lišku, Milana Heina z pražského Divadla Ungelt, Miroslava Donutila, Zuzanu Kronerovou a další herce z Městských divadel pražských nebo Vendulu Novákovou a Romana Vencla z Moravského divadla Olomouc.

Prostějov: Umělci zvučných jmen se sejdou na čtrnáctém ročníku divadelní přehlídky
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Jsem ráda, že návštěvníci prostějovského festivalu uvidí skvělou inscenaci Moravského divadla Olomouc Sluha dvou pánů. V Národním divadle v Praze titulní roli brilantně léta ztvárňoval Miroslav Donutil. Ale Roman Vencl již léta dokazuje, že neodolatelný Trufaldino může být i Hanák!“ svěřila se ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

„Zvát nejlepší herecké osobnosti je velká radost. V posledním ročníku divadelní přehlídky Aplaus zazářil Král klaunů Bolek Polívka. Těší mne, že v letošním roce přivítáme jedny z nejvýraznějších a nejoblíbenějších českých herců současnosti s nepřehlédnutelným komediálním talentem a mé osobní přátelé Jiřího Langmajera a Miroslava Donutila, a také Pavla Lišku. Divadelní přehlídka Aplaus je mojí srdeční záležitostí,“ řekl šéf pořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek.

„Je nám ctí, že MICOS TELCOM je po roční covidové odmlce opět hlavním partnerem Aplausu. Jsme technologická firma, etablovaná v Prostějově již 31 let a zaměstnáváme přes 110 kmenových zaměstnanců. Proto beru podporu kultury v Prostějově jako součást našeho firemního života. Vzdělaní a kulturní lidé jsou předpokladem nejen dobré společnosti, ale i základem úspěšné firmy. A náš vzkaz: přednostně podporujte českou kulturu a kupujte výrobky vyrobené v naší zemi! Ať se Aplaus vydaří!“ uvedl generální ředitel hlavního sponzora Svatoslav Novák.

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

Aplaus 2021 zahájí v pátek 8. října představením Divadla Ungelt Housle. Multitalentovaný nezávislý newyorský umělec Dan McCormick napsal struhující příběh plný napětí a zvratů. Doposud se oba bratři protloukali newyorskými ulicemi jen těžko. Všechno se ale může změnit. Zlodějíčkovské komediální drama o dvou bratřích a jejich rodinném příteli uvidíme v režii Ladislava Smočka. Nekonvenční zlodějíčky hrají Jiří Langmajer, Pavel Liška a ředitel Divadla Ungelt Milan Hein.

Druhým titulem bude v pondělí 11. října nejslavnější drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. Requiem za sen jednoho obyčejného člověka, který se probouzí z třpytivého snu do nemilosrdného rána reality. Snu o úspěchu, popularitě, ocenění, naplnění, rodině jako z reklamy na životní pojištění. Ale Willy Lohman je jenom obchodní cestující za volantem otřískaného auta. V rozpadajícím se domě s hypotékou a ledničkou na splátky. Kde skončí jeho jízda čím dál složitějším světem? Komu by ještě prodal vlastní důstojnost? Na sklonku života zjišťuje, že dosáhl jediného – pro všechny má větší cenu mrtvý než živý… V inscenaci Městských divadel pražských exceluje v hlavní roli Miroslav Donutil.

Festivalový trojlístek zakončí v pátek 15. října inscenace Sluha dvou pánů Moravského divadla Olomouc. Oblíbená a známá komedie slavného italského dramatika vychází z tradičních námětů a masek komedie dell´arte, které zároveň reformuje ve smyslu pravdivosti a nadčasovosti. Hra plná záměn a nedorozumění, vtipných situačních kotrmelců a „lazzi“ možná překvapí, jak je aktuální i dnes.

Plakáty, pozvánky a tradiční aplausovské vstupenky jsou vytvářeny dle návrhu akademického malíře prof. Borise Jirků po více než desetiletou historii Aplausu. Doplňující texty jsou z antikvy Vojtěcha Preissiga, kterou vytvořil ve dvou řezech a digitalizoval ji koncem devadesátých let František Štorm.

Divadelní přehlídka Aplaus 2021 bude i nadále podporovat studentské Divadlo Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera. Divadlo Point v nově zrekonstruovaných prostorách na Husově náměstí stačilo v minulých letech nabídnout dvě premiéry Když se zhasne a Miluji svůj mobil. Obě mají výbornou diváckou odezvu. „Jsem rád, že Point i nadále prokazuje, že podpora tohoto souboru je skvělou volbou,“ prohlásil Miroslav Černošek.

Aplaus 2019 si návštěvníci připomenou fotografiemi Boba Pacholíka v promenoáru divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…