Radní Vyškova představují cíle a závazky volebního období

06.03.2019 17:18

Plánů a myšlenek, které zajistí všestranný rozvoj města a vytvoří podmínky pro další růst kvality života Vyškovanů, mají hodně. Jejich čtyřleté úsilí odstartovalo po podzimních komunálních volbách, nyní vyškovští radní představují průnik programových tezí zastoupených politických stran a hnutí. Programové prohlášení Rady města Vyškova formuluje základní cíle a závazky pro období 2018-2022.

Radní Vyškova představují cíle a závazky volebního období
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Připomeňme, že Rada města Vyškova je výkonným orgánem, který má devět členů a přímo odpovídá zastupitelstvu. K zásadním úkolům bude podle koaličních partnerů patřit vytvoření kulturního zařízení s kapacitně dostačujícími prostorami. „Letos nás čeká důležité rozhodnutí, jakou cestou se vydat. Variant je víc. Kulturní dům je velké téma a chceme se rozhodnout správně, s čímž nám pomůže studie řešící kulturu souhrnně. Pokud přistoupíme k pevným sedačkám v kině Sokolský dům, bude to v době, kdy už budeme jasně vědět, kde a jak vznikne nový multifunkční sál,“ ujistil vyškovský starosta Karel Jurka (ODS).

Prioritní oblastí je pak podle něj rovněž vstřícnost a otevřenost radnice. „Proto chystáme mimo jiné terénní stánek starostovny, která má umožnit důvěrnější debatu s občany. Chceme se setkávat s lidmi a znát jejich názory,“ zdůraznil starosta Vyškova.

Místostarostka města Karin Šulcová (ANO 2011) je ráda za nastartování kontinuálního získávání mimorozpočtových peněz vyškovskými školami, a to zejména z evropských zdrojů i vnitrostátních grantů. „Nebylo to pravidlem. Přitom u mateřských škol umožňují neinvestiční dotace jak personální podporu, tak rozvoj informačních technologií, vzdělávání pedagogů i další rozvojové aktivity,“ sdělila místostarostka. Zmínila také zřízení městských facebookových stránek, chystanou obměnu a uživatelské zpřehlednění webových stránek města i novou grafickou podobu a obsahovou náplň Vyškovského zpravodaje.

V kolonce bydlení jsou radní připraveni spolupracovat s jednotlivými developery nad smysluplnými projekty. „Podpoříme výstavbu bytů a rozšíření kapacit bydlení obecně. Věnovat se budeme i možnostem výstavby obecních bytů pro seniory a startovacích bytů pro začínající rodiny,“ oznámil místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL), mezi jehož priority patří i efektivní řešení dopravní situace ve městě. „Vnímám v jejím případě tři zásadní okruhy: posilování bezpečnosti na komunikacích, hledání možností rozšíření parkovacích stání a omezení kamionové dopravy ve městě,“ vyjmenoval místostarosta Celý.

Spolu s kolegy má místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město) zájem o zatraktivnění zámecké zahrady o nejrůznější společenské akce. „Bez sociálního zázemí žít ale nemůže. I to je náš úkol. Chystáme rovněž nové biokoridory v okolí Vyškova. Rádi bychom postavili retenční nádrže pro zachycení dešťové vody v přírodě. Plánů na rozšíření rekreačních a klidových zón je hodně, navíc je musíme vhodně propojit s městem, aby lidé měli kam chodit na procházky,“ řekl místostarosta.

Zároveň chce využít potenciál návštěvnosti Zooparku Vyškov. „Turisté nasednou u zahrady po prohlídce zpět do auta a odjíždějí z města pryč. Chtěli bychom jim ukázat i jiná místa ve Vyškově, město má po stránce služeb a turistických cílů co nabídnout,“ upozornil místostarosta Kachlík.

Radní Blanku Mikulkovou (Náš Vyškov) těší zařazení tematiky vyškovského zámku mezi priority programového prohlášení. Rekonstrukci a využití zámku jako víceúčelového prostoru pro kulturu vnímá jako jeden ze zásadních bodů dokumentu. „Chceme ho Vyškovanům zpřístupnit jako multifunkční prostor a zahrnout do toho i zámeckou zahradu, která si rovněž zaslouží revitalizaci. Hodláme najít pomocí studie náplň prostoru, nabízí se obnova původního divadelního sálu. V celém prostoru vnímáme obrovský potenciál,“ konstatovala radní města.

Základní programové body radní rozčlenili do deseti prioritních oblastí. „Každý z nás má sice podle zkušeností a odbornosti na starosti konkrétní oblasti, nicméně dané body jsme vytvořili coby koalice a společnými silami je chceme plnit. Vzájemně se doplňujeme a i díky tomu vytváříme velmi dobře fungující tým,“ ocenila na závěr místostarostka Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…